Az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseményére, a Múzeumok éjszakájára már nem kell sokáig várniuk a művészetek rajongóinak. Az idén 19. alkalommal megrendezett esemény a jövő hétre, Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombatra, azaz az év legrövidebb éjszakájára hirdették meg a szervezők.  A hosszú kényszerszünet újra megnyílt a múzeumok koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket.

Fülöp Péter és Oláh Gergő

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Múzeumok éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: több mint 300 közgyűjtemény mintegy 1600 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak 2019-ben összesítve a résztvevő intézmények.

Az elmúlt másfél év sajnos a pandémia jegyében telt, ezért idén a nyári napforduló nemcsak csillagászati jelentőséggel bír, hanem fordulópont, az újranyitás szimbóluma lesz – fogalmazott Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár.

L. Simon László múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos hozzátette: a 2. világháború óta nem kapott olyan súlyos léket az európai és a magyar múzeumügy, mint a járvány idején, ezért különösen fontos, hogy a Múzeumok éjszakája ismét a múzeumokra irányítsa a figyelmet.

L. Simon László

A sajtóbeszélgetést afféle kedvcsinálónak is szánták a szervezők, így a résztvevők Für Anikó színművész műtárgy-rajongásának titkaiba is beavatást nyertek, illetve a beszélgetésnek otthont adó intézmény vezetőjétől, Cselovszki Zoltántól, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójától azt is megtudhatták, hogy a felújítás alatt álló központi múzeumépület helyett ez alkalommal éppen a Ráth villa-lesz a magyar iparművészet csodáinak bemutatóhelye. A Múzeumok éjszakáján a villa a szecessziós kincsekre fókuszál.

A további programokról a www.muzej.hu weboldalon megtalálható minden részletes információ. Az oldalon helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobilalkalmazás is rendelkezésre áll, amely a EVENT@HAND MUZEJ címről tölthető le ingyenesen.

Fontos tudnivaló, hogy ebben az évben Budapesten a felnőttkarszalag még a tavalyelőttihez képest is kedvezményes áron váltható meg: 1500 forintért, míg a gyermekkarszalagok darabja (érvényessége 6 és 18 éves kor között) 800 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés a múzeumokba.

Cselovszki Zoltán

Idén viszont NEM érvényesek a karszalagok a budapesti tömegközlekedési eszközökön és nem lesznek Budapesten múzeumi körjáratok sem, a járványhelyzet következtében lerövidült szervezési idő miatt.

A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg.

A rendezvényre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt médiapartnere az MTVA és az Origo, szakmai partnere a SZTAKI.

Fotók: Múzeumok éjszakája