Idén debütál a Pszichoszínház 400. előadása. A közel negyed évszázada folyamatosan működő hangulat- és kapcsolatjavító vándorszínház jubileumi bemutatója december 1-én lesz a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Bácskai Juli, a Pszichoszínház alapítója pszichológus, pszichoterapeuta, megannyi könyv szerzője és társszerzője. „Rájöttem, hogy a pszichológiát nem csak úgy lehet bemutatni, hogy a katedráról prédikálok, vagy sorban írom a könyveket, cikkeket. A színpadon életközelben mutathatunk be különböző ismert vagy kevésbé ismert lélektani helyzeteket kiváló színészek közreműködésével, akik az én instrukcióimmal felvértezve, de abszolút improvizatív módon formálják meg ezeket a történeteket” – meséli.

Minden előadás más, ha úgy tetszik, minden darab egy-egy premier, egyszeri és megismételhetetlen, ebben is különbözik a hagyományos színházaktól. A Pszichoszínház minimalista kellékekkel és díszlettel dolgozik, a lényeg a történet és a színpadi játék, amit olykor megszakít a pszichológus értelmezése, amely szerves része az előadásnak. A műsorvezető-pszichológus mellett állandó szereplő egy zenész, Bóna János hegedűművész, aki hangszeréből előcsalogatott „effektekkel” egészíti ki a darab cselekményét.

A történeteket pedig az élet adja. „Mint gyakorló pszichológus, naponta találkozom érdekes emberekkel. Beszélnek a hétköznapi problémáikról, a házassági konfliktusaikról, a gyereknevelésről, féltékenységről, vágyaikról, őrültségeikről. Én magam is átélek sok kalandot, például az idő múlását vagy a generációk közötti szakadékokat. Sokat elmélkedem, gondolkodom, és a félretett gondolatok lassan témává érnek” – meséli Bácskai Juli.

Nincs állandó társulat, van helyette pazar színészi közösség, akik közül mindenki szívesen jön egy-egy szerep megformálására. Az elmúlt 24 évben több mint 150 színész lépett fel a Pszichoszínházban, köztük például Csákányi Eszter, Esztergályos Cecília, Fullajtár Andrea, Für Anikó, Gryllus Dorka, Hegyi Barbara, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Kútvölgyi Erzsébet, Lovas Rozi Molnár Piroska, Ónodi Eszter, Pokorny Lia, Bálint András, Csányi Sándor, Csuja Imre, Fenyő Iván, Fesztbaum Béla, Kamarás Iván, Kulka János, Rudolf Péter, Szabó Győző, Szabó Kimmel Tamás, Thuróczy Szabolcs vagy Wunderlich József.

Decemberben érkezik el a 400., jubileumi előadás a K11 Művészeti és Kulturális Központban, amelyről bővebben itt olvashatnak.

Nyitóképen Koltai Róbert és Csákányi Eszter. Fotó: Lettner Kriszta