Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló Dank! Merci! Gracias! sporttörténeti programsorozat keretében november 20. és 23. között 11 holland, egy spanyol és egy svájci ? az 1956-os olimpiáról lemaradó ? sportoló érkezett Budapestre, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát. A vendégeket Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke üdvözölte a Terror Háza Múzeumban.

 


terrorhaza2_600x435.png
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Schmidt Mária kijelentette: ?Azoknak a kiváló sportolóknak és sportvezetőknek mondunk köszönetet, akik a magyar nép iránti szolidaritásból nem vettek részt a melbourne-i olimpián. A holland, a svájci és a spanyol ?56-os olimpiai csapat még élő tagjainak ezzel a köszönetnyilvánítással olyan gesztust kívánunk tenni, amellyel hatvan éve adósak vagyunk.?

A köszöntést követően az 1956-os melbourne-i olimpiát bojkottáló sportolók tárlatvezetésen vettek részt a Terror Háza Múzeumban.

 

A találkozást megelőzően, november 21-én sajtótájékoztatón az eseménysorozat ötletgazdája, Rosonczy-Kovács Mihály, a Civil Európai Zenei és Sportdiplomáciai Magyar Intézet igazgatója kifejtette: a XXI. században egyre nagyobb szerep jut a civil diplomáciának, és a zene és a sport az a két terület, amelynek segítségével, nyelvi nehézségek nélkül lehet országokat egymáshoz közelebb hozni, és a nemzetek közötti barátságokat szorosabbra fűzni.

A népzenész-történész hozzátette: megrendítő volt számára, amikor értesült arról, hogy hat évtizeddel ezelőtt Hollandiában, Svájcban és Spanyolországban milyen hatalmas társadalmi felháborodást keltett a magyar forradalom és szabadságharc szovjet tankok általi vérbe fojtása, és milyen erős szimpátia alakult ki Magyarország iránt. ?Hollandiában például három percre az egész országban megállt az élet, ilyenre legközebb a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után volt példa? ? hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi nyomás következtében a három ország bojkottálta az olimpiát, és így 66 svájci, 44 holland és négy svájci sportoló maradt le élete nagy eseményéről.

 


koccintas2_600x419.png
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A sportolókat november 21-én délután a Parlamentben Kövér László házelnök, a programsorozat fővédnöke fogadta. A politikus, aki egyben a Dank!, Merci!, Gracias! programsorozat fővédnöke, ünnepi beszédében párhuzamot vont az 1956-os Magyarország és az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokról lemaradt sportolók sorsa között, akiket tiszteletbeli olimpiai bajnokoknak nevezett. ?A nemzetnek a szabadság hasonlót jelent, mint egy sportolónak az olimpiai részvétel? ? fogalmazott a házelnök, aki utalt arra, hogy a holland, svájci és spanyol sportolókat olyan döntések fosztották meg a melbourne-i olimpiai részvételtől, amelyeket a fejük felett hoztak meg. ?Amikor az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünnepeljük, azt gondoltuk, elégtételt kell adnunk mindazoknak, akik eddig ebből nem részesültek.?

Kövér László kijelentette: tisztában van vele, hogy a melbourne-i bojkott egy óriási törés volt a Magyarország mellett kiálló országok sportolói számára. Egyúttal kiemelte: az ?56-os hősök között sem jelent különbéget, hogy valaki szándékosan vagy csak véletlenül, az eseményekbe sodródva vállalta a sorsát, és beszéde zárásaként ezen az alapon a Budapestre látogatott holland, svájci és spanyol sportolókat is az ?56-os hősök közé sorolta. A sportolók nevében a Wim Mosterd, a holland vízilabda-válogatott tagja köszönte meg Magyarország gesztusát.

Forrás: Kultúra.hu/MTI