Ismét kortársékszer-kiállítások özönlik el Budapest belvárosát, ahol a magyar alkotók önálló és csoportos kiállításokon mutatják be legújabb munkáikat. Ebben az évben több mint 80 kortárs hazai ékszertervező alkotását láthatja a közönség, közel 30 különböző helyszínen.

Szeptember 19-e, szombat egy kiemelt nap a héten, az alkotók meghosszabbított nyitvatartás mellett várják az érdeklődőket személyesen a kiállítások helyszínein.

Le Dez Emilie: I Wonder nyakék

A magyar alkotók munkái mellett az évente megrendezésre kerülő nemzetközi ékszerpályázatból összeállt kiállítási anyagot is bemutatják, amelynek megnyitója szeptember 18-án, pénteken lesz a páratlan adottságokkal bíró Hybridart Space Galériában. Az idei nemzetközi pályázati felhívás hívószava: Nulla Negatív.

Jil Koehn: Bedolach Seaweed bross

A téma megközelítése számtalan lehetőséget tartogat, melyre a pályázók adtak sajátos választ ékszer formájában. A nemzetközi platformokon való jelenlétnek köszönhető, hogy a beérkezett pályamunkáknak közel a fele külföldi. Ugyanakkor igazi elismerésként könyvelhető el az is, hogy a pályázat évről évre egyre több kiváló, magyar tervezőt ösztönöz alkotásra, akik minőségi munkáikkal vesznek részt az eseményen, erősítve a magyar mezőnyt.

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy a bemutatott munkákat egy magasan képzett, független zsűri bírálja el.

Az idei év zsűrije: Lin Cheung ékszertervező művész, a londoni Central Saint Martins egyetemi tanára, valamint Leo Caballero, a barcelonai székhelyű Klimt02 kortárs ékszergaléria társalapítója, illetve hazai oldalról a nemzetközi sikereknek örvendő, kiváló alkotó Vági Flóra.

Bíró Zsófia Gizella: Megnyílok bross

A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos nagy értékű díj kerül kiosztásra a pályázaton résztvevők, illetve a kiállítók között. Ilyen például Spengler Katalin műgyűjtői díja, aki gyűjteményébe választ a kiállított tárgyak közül, vagy az Athens Jewelry Week díja, illetve az Autor-díj, melyek külföldi kiállítási lehetőséget biztosítanak a díjazottaknak.

Idén első alkalommal adját át a Mentor-díjat, amely 100.000 Ft támogatást jelent a kiválasztott alkotónak.

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői ebben az évben nagy hangsúlyt fektetnek az aktív online jelenlétre, a lehető legtöbb eseményt közvetítik majd saját közösségi oldalaikon.

Vékony Fanni: Csíkosvirág gyűrű

Az eseménysorozat a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója egyesület támogatásával jött létre. További információk és a részletes program a www.ekszerekejszakaja.com weboldalon található.

Nyitókép: Rémiás Szilvia Cyberlight nevű munkája