Május 6-án és 7-én az Óbuda Napja 2023 rendezvényhez kapcsolódva a Kassák Múzeum rendhagyó sétákra, épületbejárásra hívja az érdeklődőket. A programokon szó esik Kassák óbudai kötődéseiről, a Zichy-kastélyról, valamint a városban fellelhető hanghatásokról.

Május 6-án szombaton délután Kassák nyomában Óbudán címmel rendeznek sétát, amely a Bécsi út 98-tól a Fő térig tart majd. Kassák Lajos óbudai kötődése okán nem véletlen, hogy halála után hagyatéka is a harmadik kerületben talált otthonra. Az ötvenes években Békásmegyeren, később a Bécsi úton lakott. A Zichy-kastélyban jelenleg is működő Kassák Múzeumban a gyűjteményben található fotók és személyes tárgyak, relikviák segítségével idézik föl a lapszerkesztő-író-képzőművész Kassák alakját. A sétát Matuz Edit múzeumpedagógus vezeti.

Május 7-én vasárnap délelőtt a Zichy-kastélyba invitálják az érdeklődőket. Épülettörténeti sétán mutatják be a Kassák Múzeumnak otthont adó kastélyt. A későbarokk stílusban, 1746 és 1756 között épült, Bebó Károly szobraival díszített épület csak rövid ideig maradt az építtető Zichy-család tulajdonában. Az örökös nélkül meghalt Zichy Miklós után az óbudai birtok a kastéllyal együtt visszaszállt a bécsi uralkodóra. Az 1766-től az 1950-es évekig változatos, főként katonai, gazdasági és különféle szociális funkciókat betöltő épület egykori berendezéséről, belső tereiről − a hol narancsfáknak, majd később a selyemgombolyító üzem eperfáinak helyet adó barokk díszkert kinézetéről −, nem maradtak fenn pontos leírások. Csupán néhány korabeli metszet segít elképzelni a hajdani állapotokat a különböző korszakokban, amelyek az épülettörténeti sétán elevenednek majd meg.

Ugyanezen a napon, május 7-én délután Rejtett dimenziók címmel hangsétát is tartanak Óbudán. Egy városnak nemcsak a térszerkezete és az építészeti megjelenése meghatározó, hanem a különböző hangok, illatok is jellegzetes szövetet alkotnak. A múzeum új időszaki kiállítása, a Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban egyik attrakciója Farkas-Kovách Rékának és Tóth Zsombornak a város zajait megjelenítő különleges hanginstallációja a Zichy-kastély udvarán. A hangtöredékekből szerkesztett műalkotás ráirányítja a figyelmet a mindennapjainkat észrevétlenül átható vagy éppen zavaró hangokra, együtthallásokra, beszédtöredékekre, a véletlen létrejött zenére.

A séta a kastély homlokzata előtt felállított Rejtett dimenziók címet viselő installációtól indul a Zichy-kastély környékén. A résztvevők megfigyelhetik, hogy hányféle hangot lehet elkülöníteni, milyen arányban vannak a természeti és az épített környezet keltette zajok, és hogy milyen is ma egy óbudai hangmix. A séta vezetője Hajnóczy Csaba zenekutató-zenész lesz, aki hangökológiai kutatásai mellett a Kampec Dolores és a Kontroll Csoport zenekarok alapítójaként lehet ismerős a közönségnek.

A hétvégi séták az Óbuda Napja 2023 rendezvénysorozathoz kapcsolódnak. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nyitókép: Kassák Lajos. Fotó: Hunyady József / Fortepan