Jörg Müller hamburgi fényképész legújabb fotókiállításához a különböző német életformák nyomába eredt szerte a világban. Az általa 2019-ben megalkotott sorozat azt érzékelteti, hogy a német kivándorlók leszármazottai miként élik meg máig a német kulturális örökségüket német ünnepek és fesztiválok rendezésével, német nyelven tartott istentiszteletekkel, valamint azzal, hogy az iskolában őseik nyelvét tanulják.

A kiállított képek azt mutatják, hogyan integrálódtak a német kivándorlók leszármazottai a mindenkori helyi környezetbe. A kiállítás világossá teszi, hogy a migráció, a nyelvi és kulturális sokszínűség nem újkeletű jelenség, miközben azokról a német kivándorlási hullámokról is megemlékezik a múltban, amelyek során a kivándorlók háború, éhínség, gazdasági nehézségek vagy éppen vallási üldözés miatt hagyták hátra német hazájukat. A fotóprojekt meggyőződéssel áll ki a nemzetközi együttélés lehetségessége mellett, miközben tükröt tart jelen társadalmunk migrációs kihívásai elé.

Jörg Müller: Brazília

Jörg Müller 1966-ban született Kölnben, vizuális kommunikációt és fotótervezést tanult a dortmundi főiskolán. A diploma megszerzése után 1991-ben szabadúszó fotósként kezdte pályafutását Hamburgban, ahol azóta is él. Fotói a Greenpeace, a Sports, a Der Spiegel, a Stern, a Geo, a National Geographic, a Mare, a Playboy lapjain jelentek meg.

2007-ben Hansel Mieth-díjat kapott riportjáért, amelyet azokról kínai textilipari munkásokról készített, akik Olaszországban szolgálják ki a divatszakmát azért, hogy az általuk készített árucikkeket aztán „Made in Italy” megjelöléssel lehessen értékesíteni. Jörg Müller a kereskedelmi fotóművészetében elsősorban a tudomány és a kutatás, valamint a munkáltatói márkaépítés és az üzleti portrék témaköreire fókuszál. Szabadúszó munkái során, amelyekből rendszeresen nyílnak kiállítások is, leginkább interkulturális hátterű témákkal foglalkozik.

Ide sorolható 2019-ben készített 5x Németország szerte a világon című sorozata is, amely jelenleg a Goethe Intézet vándorkiállításaként németországi és európai turnén látható. A Drezdából érkező kiállítás turnéjának egyetlen magyar állomásként augusztus 23-án érkezik a pécsi Vasváry-házba, ahol november 11-ig látogatható.

Nyitókép: Jörg Müller: Oroszország (részlet)