fbpx

Fotók öt földrészről – fókuszban a németországi migráció

Jörg Müller fotókiállítása egyetlen magyarországi helyszínként Pécsen látható. Az öt kontinensen rögzített fényképsorozat olyan német kivándorlók leszármazottainak mindennapi életébe enged bepillantást, akik az elmúlt évszázadokban hagyták el Németországot.

Jörg Müller hamburgi fényképész legújabb fotókiállításához a különböző német életformák nyomába eredt szerte a világban. Az általa 2019-ben megalkotott sorozat azt érzékelteti, hogy a német kivándorlók leszármazottai miként élik meg máig a német kulturális örökségüket német ünnepek és fesztiválok rendezésével, német nyelven tartott istentiszteletekkel, valamint azzal, hogy az iskolában őseik nyelvét tanulják.

A kiállított képek azt mutatják, hogyan integrálódtak a német kivándorlók leszármazottai a mindenkori helyi környezetbe. A kiállítás világossá teszi, hogy a migráció, a nyelvi és kulturális sokszínűség nem újkeletű jelenség, miközben azokról a német kivándorlási hullámokról is megemlékezik a múltban, amelyek során a kivándorlók háború, éhínség, gazdasági nehézségek vagy éppen vallási üldözés miatt hagyták hátra német hazájukat. A fotóprojekt meggyőződéssel áll ki a nemzetközi együttélés lehetségessége mellett, miközben tükröt tart jelen társadalmunk migrációs kihívásai elé.

Jörg Müller: Brazília

Jörg Müller 1966-ban született Kölnben, vizuális kommunikációt és fotótervezést tanult a dortmundi főiskolán. A diploma megszerzése után 1991-ben szabadúszó fotósként kezdte pályafutását Hamburgban, ahol azóta is él. Fotói a Greenpeace, a Sports, a Der Spiegel, a Stern, a Geo, a National Geographic, a Mare, a Playboy lapjain jelentek meg.

2007-ben Hansel Mieth-díjat kapott riportjáért, amelyet azokról kínai textilipari munkásokról készített, akik Olaszországban szolgálják ki a divatszakmát azért, hogy az általuk készített árucikkeket aztán „Made in Italy” megjelöléssel lehessen értékesíteni. Jörg Müller a kereskedelmi fotóművészetében elsősorban a tudomány és a kutatás, valamint a munkáltatói márkaépítés és az üzleti portrék témaköreire fókuszál. Szabadúszó munkái során, amelyekből rendszeresen nyílnak kiállítások is, leginkább interkulturális hátterű témákkal foglalkozik.

Ide sorolható 2019-ben készített 5x Németország szerte a világon című sorozata is, amely jelenleg a Goethe Intézet vándorkiállításaként németországi és európai turnén látható. A Drezdából érkező kiállítás turnéjának egyetlen magyar állomásként augusztus 23-án érkezik a pécsi Vasváry-házba, ahol november 11-ig látogatható.

Nyitókép: Jörg Müller: Oroszország (részlet)

A rovat további cikkei