fbpx

Fotókiállítás mutatja be a Fitos Dezső Társulatot a Fonóban

Január végéig látható a Fitos Dezső Társulatot bemutató Jövőnk a hagyomány! című fotókiállítás a Fonó Budai Zeneházban.

A képeken Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas táncművészek nyolc párral működő, Magyarország új, hivatásos néptáncegyütteseként bejegyzett társulatát és darabjait ismerheti meg a közönség. A régebbi előadások mellett a társulat új, Embertánc című előadásából is láthatnak jeleneteket fotókon az érdeklődők.

A november 23-án, a Hagyományok Házában debütáló új darabot komoly kutató- és gyűjtőmunka előzte meg. A darab zenei rendezője ifj. Csoóri Sándor, zenei szerkesztője Pálházi Bence és Paár Julianna, a dramaturg Markó Róbert. A Falu, az Átjárók, a Taven Baxtale, az Irgalom, a Kerekutca, A láda titka című darabjaik után az Embertánc lesz a társulat hetedik, repertoáron lévő előadása.

Fitos Dezső 2007-ben nyolc fiatal táncossal Almássy Gonoszok néven kezdett el dolgozni az Almássy téren. Azóta a társulat neve megváltozott, a tagság bővült, a művészeti vezetés és nyolc zenész mellett tizenhat táncos dolgozik benne. A művészek a Felvidékről, a Délvidékről, Erdélyből, az Alföldről és az északnyugati régió számos területéről csatlakoztak az együtteshez.

A társulat mellett Kocsis Enikő és Fitos Dezső koreográfusok évtizedek óta tanítanak is, jelenleg 250 gyermeket oktatnak néptáncra.

Fotók: Éder Vera

A rovat további cikkei