Duda Éva az idei évadban a Vígszínházban Kafka: A kastély című művének színpadi adaptációjához készít egyedi mozgásvilágot, emellett új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével is.

Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínház nagyszínpadán, ahol korábban a Hegedűs a háztetőn, A lovakat lelövik, ugye? és a Koldusopera című művek koreográfusaként működött közre. Hét év után, az idei évad elején Franz Kafka: A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készít különleges és egyedi mozgásvilágot. Az előadás rendezője Bodó Viktor, akinek meghívására legutóbb az Örkény Színházban, tavasszal pedig Stuttgartban dolgoztak együtt.

A társulat a napokban az Art Market Budapesten lép fel a Prizma című előadás egy részletével. A nagyváradi Infinite Dance Festivalra október végén érkeznek a Ramazurival, majd novemberben újra Budapesten, az ország legkorszerűbb táncszínpadán, a Nemzeti Táncszínházban lépnek fel. December 2-án a Prima Primissima díjátadó gáláján mutatkoznak a Müpában. Az évad legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik a csapat, amely igazi kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában. Duda Éva egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, és a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges és egzotikus előadásra készülnek, amelynek címe Frida, az élet múzsája.

A társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Sajnos azonban ilyen sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs szilárd talaj a szervezet lába alatt. A bizonytalanság a kulturális terület számos szegmensét érinti, a korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért a csapat rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés stabilizálására.

A képen jelenet A kastélyból. Fotó: Dömölky Dániel