A Marczibányi Téri Művelődési Központ a fesztivál fő helyszíne, de lesznek programok a CEU (Közép-európai Egyetem) Nádor utcai épületében és a Király Gyógyfürdőben is.

Filmes programjaikban független alkotókat mutatnak be. Látható lesz Forgács Péter két dokumentumfilmje, a Bibó Breviárium, egy meditációfilm, mely az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriáját foglalja össze. A másik a Kemény György 80., mely a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült. Levetítik Csillag Ádám Dunaszaurusz című dokumentumfilmjét, témája a bős-nagymarosi vízlépcső körüli vita, a rendszerváltás fontos mozgóképes dokumentuma.

Bemutatják Szimler Bálint Balaton Method, a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része, Hajdu Szabolcs Délibáb és Pálfi György Mindörökké című filmjeit. Minden vetítés után beszélgetés lesz az alkotókkal. Kerekasztal-beszélgetést szerveznek, ahol a független film helyzetéről és lehetőségeiről beszélgetnek filmrendezőkkel és producerekkel.

Balaton Method
Az egyesület hallgatói is bemutatkoznak. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítik le.

A fesztiválon látható színházi előadások mind hallgatók rendezései. Sipos László Márk előadása az XX84 című szatirikus revü, mely Orwell 1984 című korszakos regényének személyes hangvételű színpadi adaptációja. Fodor Orsolya rendezésében A krétakör című előadást játsszák, mely Brecht Kaukázusi krétakörjének átdolgozása, Mészáros Blankával, Bánfalvy Eszterrel, Ficza Istvánnal és Feczesin Kristóffal a főszerepben. Dramaturg hallgatóik mint rendezők debütálnak, Szauer Lilla Dybbuk címmel héber kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter Leláncolt Prométeusz címmel zenés lázadástörténetet visz színre.

Szauer Lilla: Dybbuk

Különleges előadásnak lesz a helyszíne a Király Gyógyfürdő, a Soharóza kórussal mutatja be Al-Farman Petra a Torkolat című előadást, ami egy szülés- és születéstörténetet és a témát körüljáró kérdéseket boncolgat. Siflis Anna Igen, nem! című előadása retrospektív kiállítás a nemiség nehézségeiről.

Naponta két kerekasztal-beszélgetést tartanak, melyekben bátor és aktuális témákat járnak körbe szakértők segítségével, mint például a szakszervezetek és a polgári engedetlenség, a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, vallási és hitkérdések, hogy kié egy nő méhe, hogyan éli meg a háborút egy átlagember, milyen sztereotípiáktól szenvedünk. A beszélgetésekhez kapcsolódóan vendég lesz egy-egy civil szervezet is, amelyek bemutatják munkájukat.

Folytatódik a Free Egyetem sorozat, ahol az egyesület oktatói tartanak nyílt egyetemi órákat: előadó lesz Gábor György, Majtényi László, Rihay-Kovács Zita, Pál Mónika, Báron György.

Szombaton a CEU Nádor utcai épületében tartanak nyílt órákat, ahol az érdeklődők megismerhetik az ősszel induló képzéseiket, bepillanthatnak próbákba, egyetemi előadásokba.

Második alkalommal rendeznek jótékonysági aukciót. Ezúttal személyesen lehet licitálni olyan tárgyakra, mint például a legendás Krétakör társulat hamlet.ws előadásának szövegkönyve, a Magyar Filmszemle albuma vagy emblematikus kellékek a Külön falka című filmből.

A részletes program és a jegyekkel kapcsolatos információk itt érhetők el.

Nyitókép forrása: FreeSzemle