A Duda Éva Társulat december 7-én telt ház előtt mutatta be a Frida, az élet múzsája című legújabb produkcióját – az előadást február 18-án láthatja ismét a közönség.

A Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Akárcsak egy különös tárlatvezetésen, a táncképek során megmutatkoznak a női sors szépségei és kihívásai, szenvedélyes szerelmi történetek, egy impresszív kultúra képei, karneváli hangulat és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Az előadás nem Kahlo élettörténetét mutatja be, hanem életútja és művészete által inspirálva önálló látványszínházi víziót egy drámai, ugyanakkor rendkívül színes, életteli világról.

A 115 éve született Frida Kahlo apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik, de elsősorban mexikói kötődése kapcsán ismerik világszerte. Kultusza sokrétű, így sokféleképpen kapcsolódnak és vonzódnak hozzá az emberek: ideál, ikon páratlan életigenléssel, pedig élete teli volt tragédiák és viharos szerelmek sokaságával. Sokaknak múzsa, hiszen különleges és egyedi karaktere a mai napig ösztönző erejű, akár a női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről beszélünk.

Olvasta már? Duda Éva itt mesélt nekünk a produkcióról.

Frida Kahlo ismert és népszerű művész Magyarországon is, így az előadás lehetőséget ad, hogy újabb nézőpontokat kapjunk életének és művészetének megértéséhez.

Ez a nagyszabású produkció lehetővé teszi, hogy elmélyedjünk művészetének és hazájának, Mexikónak meglepetésekkel teli látvány- és hangulatvilágában. A Duda Éva Társulat célja, hogy méltón nyúljon egy nagy művész szellemi hagyatékához, életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve öntse korszerű formába a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek hullámait.

A Duda Éva Társulat égisze alatt 2017-ben már készült egy Frida című zenésszínházi produkció a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást mutatnak be a Nemzeti Táncszínházzal közösen, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel gazdagítva.

Frida szerepében az olasz táncos, Eleonora Accalai látható – a társulat állandó tagja –, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor balettművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon. Kováts Tibor 1987-től a Magyar Állami Operaház magántáncosa volt, 1996 óta pedig állandó vendégművésze, tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, és a Budapest Balett igazgatója is volt. Főszerepekben lépett fel a világ jelentős balettszínpadain, többek között Tokióban, Párizsban, Zürichben, Montrealban, Moszkvában és Berlinben. Táncművészi szerepei mellett színészként is számos darabban és filmben tűnt fel, emellett koreográfusi munkái is ismertek.

Fotó: Lékó Tamás