fbpx

Friss filmek és klasszikusok egész hétvégén

A Filmión csütörtöktől vasárnapig közönségszavazás útján kiválasztott öt kiváló magyar alkotás nézhető ingyen a magyar film napja alkalmából, megnyílik továbbá a Nagylátószög című virtuális kiállítás, mely elsőként ad átfogó képet a magyar film múltjáról.

Az ünnep alkalmából a Nemzeti Filmintézet platformján, a Filmión vasárnap estig ingyenesen nézhető öt kiváló magyar film, amelyeket a nézők választottak online szavazás útján. A beérkezett szavazatok alapján a közönség kedvencei az elmúlt évekből az Anyám és más futóbolondok a családból, valamint a múlt század eleji füstös bárjainak világába elkalauzoló Kék róka című romantikus komédia, a klasszikusok közül pedig Fábri Zoltán filmszatírája, az Isten hozta, őrnagy úr!, Török Ferenc kultfilmje az ezredforduló generációjáról, a Moszkva tér, valamint Tarr Béla Werckmeister harmóniák című világhírű alkotása kapta a legtöbb szavazatot, amelyek így ingyenesen megtekinthetők egész hétvégén. 

Csaknem 100 klasszikus és új magyar film lesz látható összesen az ünnep alkalmából a közmédia csatornáin, az RTL és TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Prime-on, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornán. Az ünnepi felhozatalban van Bacsó Péter legendás A tanú című filmje, Kovásznai György 1979-es animációs filmje, a Habfürdő, valamint örök kedvencek, mint a Vuk, A pogány Madonna, A miniszter félrelép és a Meseautó. 

Először lesz látható televízióban a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült fergeteges vígjáték, a Szia, életem!, több tévécsatorna is műsorára tűzi továbbá a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült Dögkeselyű című ikonikus bűnügyi drámát is. A közelmúlt kedvencei közül például a Coming outot, az Apró meséket, a Drakulics elvtársot, a Kincsemet, Az unokát és a Toxikomát is műsorra tűzik.

A streaming felületeken is régi kedvencek és újdonságok egyaránt várják a nézőket: 

a Cinegón az elmúlt év legsikeresebb hazai mozifilmjei mellett látható Kárpáti György Mór fiatalokról szóló filmje, a Jövő nyár, az HBO Maxon pedig a többi között Wéber Kata és Mundruczó Kornél Evolúció című filmje. Az RTL+-on egész áprilisban a hazai filmeké a főszerep a magyar film napja alkalmából, hiszen olyan izgalmas újdonságokkal bővült a kínálat, mint a Léa Seydoux főszereplésével készült A feleségem története, április 30-tól pedig a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta című kosztümös dráma is reklámmentesen streamelhető. 

Az ünnep alkalmából a mozik is különleges ajánlatokkal készültek: 

a Cinema City pénztárainál egész hétvégén kedvezményes, 1650 forintos áron lehet a legújabb hazai mozifilmeket megnézni, az Uránia Nemzeti Filmszínház mindhárom termében kizárólag magyar filmeket lehet látni, Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya, valamint Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt szerelmi drámája, a Testről és lélekről is műsoron lesz.

A fővárosi artmozikban a nemrég bemutatott sikerfilmek mellett a közelmúltban felújított klasszikusokat, illetve olyan alkotásokat lehet megtekinteni, amelyeket nagyvásznon rövid ideig vagy egyáltalán nem lehet látni, 

köztük a Macskafogó, a Hukkle, valamint Fehér György bűnügyi drámája, a Szürkület is, emellett több vidéki városban is magyar filmek lesznek műsoron április 30-án a vetítőtermekben. 

Április 30-án debütál a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítása, amely átfogó képet ad a magyar film megdöbbentően gazdag és érdekes történetéről. A Ludwig Múzeumban 2021-ben megrendezett filmtörténeti kiállítás online térbe költöztetett verziójában az eredetileg 14 teremben összesen közel 1000 négyzetméternyi felületen bemutatott teljes anyag megtekinthető interaktív módon, lehetővé téve, hogy az ország bármely pontjáról és határon túl is elérhető legyen a tárlat, amelynek anyaga így jól használható oktatási célra is. 

Nyitókép: Anyám és más futóbolondok a családból

A rovat további cikkei