Szerda délután osztották ki a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjait. A legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett elismerték a legjobb magyar forgatókönyv- és filmtervet, valamint számos közönség- és különdíjat is kiosztottak.

Nyertes Zsuzsa a Diamond Beauty című filmben. Kép forrása: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Nyertes Zsuzsa a Diamond Beauty című filmben. Kép forrása: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A nemzetközi versenyprogram zsűrije az Even Though It’s Night és a The Miracle című filmeknek ítélte a szekció két különdíját, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó díja pedig Arnas Balčiūnas Through Gloomjáé lett.

A Friss Hús diákzsűrijének díját a Harmadnap, Török Marcell mozija kapta. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Cipők és paták című film nyerte, az egyesület legjobb kisfilmnek felajánlott díját pedig a Diamond Beautynak, Korom Anna alkotásának ítélték.

A magyar versenyprogram hivatalos zsűrijének díjairól Rimantė Daugėlaitė, a Vilniusi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vezetője, Luce Grosjean, a Miyu Distribution alapítója, Lenka Tyrpaková, a Finále Plzeň nemzeti filmfesztivál művészeti igazgatója és Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer döntött. A legjobb színészi alakítások díját Ionescu Raul, az egyik idei Friss Csillag adta át egy-egy zsűritag kíséretében. A legjobb női színész Vetlényi Lili lett Beleznai Márk Felfáztam című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színésznek járó elismerést pedig Az utca másik végében játszó Nagy Zsolt kapta.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilm díját – a vele járó 300 ezer forintos jutalommal – a már említett Diamond Beauty kapta. Korom Anna mozijának középpontjában a Nyertes Zsuzsa által alakított 55 éves, plasztikafüggő műkörmös áll, aki egy nap Tinderen megtalálja fiatalkori szerelmét. „A zsűrire, amely egyhangúlag hozta meg döntését, mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása” – indokolta meg választását a zsűri.

A Friss Hús Pitchfórum zsűrije, Berkes Júlia producer, Lukácsy György forgatókönyvíró és Vácz Péter animációs filmrendező gratulált minden résztvevőnek: „az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyéből válogathattunk” – mondták. A zsűri 200 ezer forinttal járó különdíját Vas Marianna Mirhó című filmterve kapta, amely a zsűri szerint „remek alaphelyzetből indulva bont ki egy titokzatos világot, amelyben nagy tér nyílik a színészi játéknak és a vizuális megfogalmazásnak”. A Lovas Nándor-díjat, azaz a fórum fődíját Hárshegyi Vivien Margareth című pitche nyerte.

A Pitchfórum mellett idén másodszor a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat és Workshopon a Friss Hús szervezői hagyományteremtő szándékkal új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint nyolcvan beérkezett pályamű közül tíz került be a workshopra, amely a Friss Hús ideje alatt zajlott Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Benkő Orsolya dramaturg és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával. A nyolc döntős közül ketten pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot. A győztesek Bódi Zoltán Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei.

A díjak és díjazottak teljes listája a fesztivál weboldalán található.