Az idei Friss Hús magyar versenyprogramjában 38 hazai alkotás – köztük jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott művészek és most bemutatkozó filmesek munkái, élő szereplős filmek és animációk – szerepel. A filmrajongók ezeket, illetve a később nyilvánossá váló mellékszekció és nemzetközi versenyprogram darabjait május 30. és június 5. között tekinthetik meg a Puskin moziban.

Cipők és paták. Forrás: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Cipők és paták. Forrás: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg az idei Friss Húson (A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra, Cicaharc, Spread My Fuzz and Fly Away, Diamond Beauty, Metronóm, Az utca másik vége).

A fesztivál idei friss csillagai, azaz fiatal, több figyelmet érdemlő alkotói Gellért Dorottya és Ionescu Raul, akik a program több filmjében is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). Emellett visszatér a találkozóra a Cannes-t is megjárt Tóth Luca a Vegan Mayo című mozival, Beleznai Márk a Felfáztammal, a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe). Lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád), de izgalmas műfaji kísérletek is: a body horror elemeivel dolgozó Marcang, illetve a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé.

Az idei Friss Húson több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük a Pun Intended – Mészáros Máté és Jakab Juli szereplésével –, valamint a Love, Cherish, Obey, amelyet a University of Southern Californián tanult magyar filmrendező, Rácz Frigyes rendezett. A fesztivál történetének legfiatalabb rendezője, Pető Luca 18 évesen hozza el Loom című filmjét. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható. Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján (Rekonstrukt).

A filmvetítések mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. A Friss Hús Budapest mellékszekcióinak és nemzetközi versenyének programját később jelentik be. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.

További információ a fesztivál honlapján.