fbpx

Függetlenek a Radnótiban

Az idei évad elején – szeptemberben és októberben – az alábbi független produkciókat láthatjuk a Teslában.

A Radnóti Tesla Labor második éve ad helyet független társulatoknak és produkcióknak. „Célunk, hogy a Radnóti közönségéhez eljuttassuk a magyarországi független előadások minőségi választékát, továbbá szeretnénk lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtani a kihívásokkal teli független szcénában dolgozó társulatoknak” – mondta korábban Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. 

Az új, 2021|2022-es évadban a független társulatok sorában az első szeptember 15-én, szerdán mutatkozik be. Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregényből készített előadás az EXIT generáció produkciója, mely a sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan. A lélek labirintusának mélyére igyekszik bevilágítani, olyan kendőzetlenül beszél az emberi gyengeségekről, hogy a néző könnyedén tarthat önvizsgálatot – mondják az alkotók. 

Szeptember 22-én, szerdán lesz a Manna és a Szentendrei Teátrum produkciójának, az Árváknak az első budapesti előadása. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszült félelemről és bizonytalanságról. A színpadon olyan színészeket láthatunk, mint a Junior Príma- és Soós Imre-díjas Molnár Áron, aki a napokban bemutatott Toxikoma című film főszereplője, a Junior Príma-díjas Lovas Rozi, aki öt éve a Radnóti Színház társulatának tagja és a Jászai Mari-díjas Lengyel Tamás. Az előadást Horváth János Antal rendezte. 

Igenek és nemek: egy nemzetközi premier és egy fesztiválsiker is helyet kap – az Őszi fesztivál részeként – a Radnóti Tesla Laborban. Szeptember 26-án kerül színpadra Fehér Ferenc és Néder Panni Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? című előadása. Ez alkalommal két rendkívüli tehetségű, jórészt külföldön élő és alkotó fiatal magyar művész munkája látható egy estén. Összeköti őket, hogy mindkettő Németországban készült, és elemi erővel tematizálja az identitással, a társadalmi nemekkel, a testképpel kapcsolatos kérdésfelvetéseket, mindezt komplex verbális és fizikai nyelvezettel.

Fehér Ferenc és Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?  Forrás: Néder Panni Facebook-oldala

A tünetegyüttes a Tünet Együttes nagyon személyes és szubjektív történetét a független előadóművészet tágabb kitekintésű krónikájába ágyazva viszi színre, öniróniával, megrendítő őszinteséggel adva látleletet a Magyarországon zajló folyamatokról, egy kis művészcsapat küzdelmeiről, a „független” lét nagy kérdéseiről, október 13-án, szerdán. 

Nyitókép: EXIT generáció: Feljegyzések az egérlyukból (Jászberényi Gábor, Adorjáni Bálint, Domokos Zsolt, Király Dániel). Fotó: Éder Éva

A rovat további cikkei