Bár a Für Elise a gyermek- és ifjúkori megpróbáltatások története, csakúgy, mint a többi Szabó Magda-regény, tele van életszeretettel, életörömmel és játékossággal – mondta Ráckevei Anna az írónő utolsó regényéből készült színdarab tegnapi olvasópróbáján a Csokonai Irodalmi Laborban.

A színművész, aki a debreceni új színházépület, a Csokonai Fórum átadásakor debütáló darabbal mutatkozik be rendezőként, arról beszélt, milyen komoly feladat előtt álltak Adorján Beáta dramaturggal, hogy az epikus műben megtalálják a drámai fókuszt, hogy a Für Elise-ből megszülethessen a színpadi produkció.

Az írásaiban gyakran megjelenő édesanya alakját és a századfordulós cívisváros világát felidéző családregény, a Régimódi történet, illetve a gyerekkori mozaikokból összeálló Ókút után a Für Elise-zel, a kétrészesre tervezett önéletrajzi regény első részével Szabó Magda kimeríthetetlen témavilágához, a gyerekkorhoz nyúl vissza. A korábbi hasonló művekhez képest lényeges különbség a szülők által örökbe fogadott, Zentáról menekült trianoni árva, Cili feltűnése. Az ő alakja és története ad új távlatokat például az Ókútból ismert rendhagyó családi élet és a két világháború közötti debreceni világ ábrázolásának. A Szabó Magda 85. születésnapja alkalmából megjelent kötet az életmű egyik legnépszerűbb darabjává vált.

A Für Elise sajátos időkezelésű történet, az időben való előre- és hátrafelé mozgást meg-megszakítják az elbeszélő jelenbeli reflexiói, asszociációi,

de Magda és Cili történetéről nem leválaszthatók az őket körülvevő történelmi események sem. Ráckevei Anna szerint a Für Elise a legkreatívabb Trianon-regény a gyerekkor észvesztő traumáival, ugyanakkor a drámai fordulatok mellett a gyerekkor csodavilágával, gazdag színeivel, amelyet a darab díszletvilágában is igyekeznek majd megmutatni. Hozzátette azt is, nagyon izgul a rendezői szerepben, de soha nem volt ennyire szerelmes egyik munkájába sem.

A fiatal Szabó Magdát Hajdu Imelda, az idősebbet Varga Klári kelti életre. Cili szerepében Mészáros Ibolyát, Magda édesanyjáéban Majzik Editet, édesapjáéban Bakota Árpádot látja majd a közönség. Textort Pálóczi Bence játssza. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Kupás Anna, zeneszerzője Dargó Gergely, koreográfusa Katona Gábor.

A darab bemutatója május 27-én lesz a Csokonai Fórumban.

Az olvasópróba fotóit Máthé András készítette.