Az Analog Balaton új lemezének mondanivalója könnyedén összefoglalható a duó Fent című dalával: a szöveg fókuszában a huszonéves generációt átjáró szomorúság áll, a zene hangulata melankolikus és elmélkedő. A PopTextus podcast új adásában Zsuffa Aba beszél a Fentről.

Az Analog Balaton dalszerzője szerint az élet nehézségeiről és mélypontjairól írt dalokra úgy rezonál a közönség, hogy közben egy sajátos sorsközösségre is találnak. „Ezek a dalok abban tudnak segíteni, hogy az ember egy furcsa közösségre lel, még akkor is, ha ez nem egy fizikailag is jelen lévő közösség. Meghallgatja a dalt, és azt mondja, hogy ugyanez történik velem, mint ami ebben a dalban van. Ez megnyugtat, mert nem vagy egyedül az érzéseiddel, mások is ebben a csónakban eveznek” − mondja Zsuffa Aba.

A PopTextusban Zsuffa Aba a dalszöveg több részletéről is beszél. Szerinte például a hétköznapok megfelelési kényszerére a Fent bizonyos sorai az elengedés pszichológiai jelenségének eszköztárával válaszolnak. „Arról szól az első verze, hogy van az elengedésnek és a melankóliában való elsüppedésnek egy jó érzése. Olyan habkönnyű.”

A PopTextus podcast adása és a teljes beszélgetés Zsuffa Abával (Analog Balaton) itt hallgatható meg:

Nyitókép: az Analóg Balaton (Zsuffa Aba és Vörös Ákos) a Budapest Parkban (2019). Fotó: Dancs Enikő Bianka. Forrás: Zsuffa Aba Facebook-oldala