fbpx

Futurisztikus fényuniverzumok nyílnak meg az első INOTA Fesztiválon

Az INOTA Festival Radiations című csoportos kiállítása különleges audiovizuális installációk és fényuniverzumok felfedezésére hívja a látogatókat az Inotai Hőerőmű rejtett zugaiba augusztus 31. és szeptember 3. között.

6 ország alkotói 13 kompozíciót hoznak létre, általuk az Inotai Hőerőmű egyes térkörnyezetei és a nézők változó reflexiói egyszerre meglepő és megnyugtató, meditatív és transzcendens érzetekké alakulnak. A turbinacsarnokban, a kazán- és raktártérben, a japánkertben, a Béke Művelődési Házban, az erőmű területén, annak 1-es számú hűtőtornyában, a 2-es számű kürtőnek pedig a külső felületén különleges látványvilágok teremtődnek.

A nemzetközi színtéren is aktív hazai kiállítók munkái között meditatív totem, napóra, fénymandala és festménymapping is helyet kap, új összekapcsolási lehetőségeket keresve a fény, a tér, a hang és a mozgás között. A névsorban olyan alkotók és kollektívák szerepelnek, mint a Kiégő Izzók, a Monochrome Clack, Karcis Gábor, Vicsek Viktor vagy Borsos Lőrinc; Besnyő Dániel és Pfitzner Áron VÁKUUM című térspecifikus audiovizuális installációja pedig újra működésbe hozza az Inotai Hőerőmű 1-es számú monstrumát a kürtőben való lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalására.

Kari Kola finn audiovizuális művész Inotára álmodik egy monumentális fényinstallációt, amely égi magasságokba emelkedik. Guillaume Cousin francia művész különleges légszobra láthatóvá teszi a levegő mozgását és csakis a kiállítás ideje alatt létezik. Az olasz fuse* művészeti stúdió az új technológiák alkalmazásával dolgozik az emberi és természeti jelenségek bonyolultságának értelmezésével. Az INOTA Fesztiválon lesz új installációjuk világpremiereje, amely egy álmokról szóló archívumra épül, amelyet a bolognai és a kaliforniai egyetem kutatói gyűjtöttek össze. A barcelonai székhelyű, nemzetközi színtéren működő Onionlab egy végtelenített loop performansszal érkezik.

Nyitókép: Circus Lumineszenz: Breathe

A rovat további cikkei