fbpx

FuxFeszt: erdélyi bábszínházak fesztiválja

Tizenhét bábtársulat huszonnégy előadását láthatja a közönség a nagyváradi FuxFeszten, az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak fesztiválján. A seregszemlén több magyarországi társulat is részt vesz.

Negyedik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata szeptember 30. és október 5. között az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, amelyet a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról neveztek el. A szakmai találkozó hat napján tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség, a meghívott előadásokon kívül szakmai beszélgetések is lesznek, akárcsak bábtörténeti konferencia.

A FuxFeszt a magyar népmese napjával indít szeptember 30-án. A fesztivál nulladik napján az Árkádia Színházban mutatja be Laci királyfi című előadását a MárkusZínház, Vitéz László című előadásával pedig Pályi János érkezik Nagyváradra.

Lilliput Társulat: Hollós Mátyás

A fesztivál hivatalos programját a Lilliput Társulat Hollós Mátyás című előadása nyitja, ezt követően kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Budapest Bábszínház és a Szigligeti Színház Lilliput Társulata közös szervezésében megvalósuló Tradíció és innováció. 70 év báb című konferenciasorozat nagyváradi állomásának programjára is.

A szakmai találkozó második napján, október 2-án 10 órától a szatmári társulat Szélszabadító című előadását, a sepsiszentgyörgyi művészek A halhatatlanságra vágyó királyfi produkcióját, a székelyudvarhelyi Béka-királykiasszonyt, valamint a pécsi MárkusZínház Rejtő Jenő-adaptációját, a Grand Hotelt láthatja a közönség.

A halhatatlanságra vágyó királyfi

Október 3-án hét előadással, köztük két babaszínházi produkcióval, a Lilliput Társulat Én, a kis herceg című előadásával, valamint a temesvári társulat Hókirálynőjével várja nézőit a FuxFeszt. A találkozó harmadik napját Fabók Mancsi Bábszínháza felnőttszínházi produkciója, az Azért a kis bolondságért című produkció zárja, amely az állami filharmónia termében kap helyet.

Október 4-én 10 órától a nagyváradi származású Fekete Ágnes mutatja be Ül, áll, fekszik című babaszínházi produkcióját, később a kolozsvári bábszínház A csillagszemű juhászát, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház kamaszoknak szóló Völgyhíd című produkcióját, a zalaegerszegi bábszínház Pötty című babaszínházi előadását, valamint Markó-Valentyik Anna Ideje a meghalásnak című felnőttszínházi alkotását láthatják az érdeklődők.

Ideje a meghalásnak

Október 5-én 10 órától a Szigligeti Stúdióban mutatja be Bogarak című előadását a Bozsik Yvette Társulat, majd 12 órától az Árkádia Színház nagytermében a Vojtina Bábszínház A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A 17 órától kezdődő díjátadó gálán Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfatündére című előadását játssza.

Krónika.ro/Kultúra.hu

A rovat további cikkei