Paks segélyekkel, a Gastroblues Fesztivál jótékonysági koncerttel támogatja a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai Visket – hangzott el a 30. Gastroblues hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

– Tartós élelmiszerekből, tisztálkodási cikkekből, matracokból álló szállítmányt juttattunk el Paks testvértelepülésére, Viskre. A második szállítmány kedden indul, Pakson és Tolna megyében szállást adunk a háború elől menekülőknek. Emellett hozzájárulunk a város és a fesztivál támogatásával megépült viski magyar óvoda fenntartásához – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Szántó Zoltán, a város alpolgármestere.

Kovács Antal, a Gastrobluest
támogató MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, olimpiai bajnok
cselgáncsozó arról beszélt, hogy számos ukrán és orosz barátja, egykori
versenyzőtársa van, és reméli, hogy a háború véget ér a nyári paksi
fesztiválig.

A jubileumi Gastroblues június 27-től július 4-ig tart majd. Gárdai Ádám szervező elmondta, hogy öt helyszínen ötven koncertet tartanak egy hét alatt a nagyszínpadon, templomban és szabadtéren, és megrendezik a hagyományos főzőversenyt és borbarát találkozót. A fesztiválon harminc borász kínálja nedűit.

Fellép mások mellett Eric Gales amerikai gitárvirtuóz, a szintén gitáros, Kanadában élő Philip Sayce, aki annak idején Jeff Healey együttesében játszott. Közös projekttel érkezik a dobos Pete York (ex-Spencer Davis Group) és a gitáros Miller Anderson, előbbi a Pete York Drum Boogie formációval is zenélni fog. A hazai színtérről ott lesz a Glastroblueson például Herczku Ágnes és Nikola Parov, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Egri Péter és a Mystery Gang, valamint új zenekarával, a Godfaterrel Tátrai Tibor.

A fesztivál felvezetéseként korábbi paksi koncertek anyagaiból Best of Gastroblues címmel DVD-k és CD-k jelennek meg, ezeket márciustól májusig mutatják be Pakson és a fővárosban.

Az első lemezbemutató koncert március 19-én lesz Pakson, ezen Keresztes Ildikó lép fel, vendége Takáts Tamás. Az énekesnő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kilencvenes években vokalistaként dolgozott az East együttessel, amelynek Takáts Tamás volt a frontembere. „Számos nagyszerű élmény köt a paksi fesztiválhoz, a most megjelenő DVD-t hat gastrobluesos koncert anyagából állították össze.”

Március 26-án a Tűzkerék xT ad jótékonysági lemezbemutató koncertet Pakson. Az est bevételét a viski magyar óvoda fenntartására fordítják. Április 1-jén, szintén Pakson a László Attila Quintet és Charlie lép színpadra. Mint a gitáros elmondta, először 1994-ben játszott a fesztiválon, a most megjelent DVD-t négy korábbi koncertje anyagából állították össze.

Április 2-án a gitáros Éles Gábor
Triója Tóth Verával ad műsort Pakson, végül a felvezető koncertek zárásaként
május 11-én a fővárosi A38 hajón a legendás Colosseum zenekar, valamint Török
Ádám vezetésével a Mini Supersession játszik. A Colosseum fellépése a tavaly
decemberben betegség miatt elmaradt Chris Farlowe-koncert pótlása: a frontember
májusban eredeti zenekarával, az 1969-ben alakult Colosseummal zenél. Utóbbiban
az eredeti tagok közül Dave Clempson gitáros és Mark Clarke basszusgitáros is
benne van.

„Öröm lesz a Colosseummal
fellépni, ötven éve ismerem őket. A Gastroblues csodás hely, örülök, hogy
betegségemből felépülve ott tudok lenni a fesztivált felvezető lemezbemutató
koncerten” – hangsúlyozta Török Ádám. A Mini Supersessionben vele lesz Németh
Alajos (basszusgitár), Lukács Peta és Fehér Ádám (gitár), Németh Károly
(billentyűs hangszerek), valamint Pfeiler Ferenc (dob).

Nyitókép: Kézdy Luca. Forrás: Paks.hu/Gastroblues