fbpx

Genezis Guatemalából – Juan Brenner kiállítása Budapesten

Juan Brenner első egyéni kiállítása, a Genesis a Tobe Galleryben látható március 8-tól. A fotós az elmúlt öt évben a Guatemalai Felföld fiataljainak felnőtté válását dokumentálta.

Juan Brenner 1977-ben született Guatemalavárosban, ahol jelenleg is él és dolgozik. Miután több mint egy évtizedig divatfotográfusként dolgozott New Yorkban, visszatért szülőhazájába. Első monográfiáját, a Tonatiuh-t a 2019-es Paris Photón az Aperture Foundation First PhotoBook Awardra jelölték. Ugyanezzel a projekttel elnyerte a LensCulture 2019 Emerging Talent Awardot. Munkái olyan kiadványokban jelentek meg, mint az Aperture, a British Journal of Photography, Le Monde, VICE, C-41, Aint Bad, Fisheye vagy a Dazed and Confused. A guatemalavárosi Proyectos Ultravioleta alapító tagja.

Az elmúlt öt évben Juan Brenner munkájának nagy része a Guatemalai Felföld néven ismert, különleges terület összetett jelenségeinek megértésére irányult. Kezdve a 16. századi guatemalai spanyol inváziótól és annak következményeitől, majd a kikényszerített népbutításon át, amely legyőzte és szétzúzta a helyi uralmat, és végül elérkezve egy új gyarmati rendszerhez, amely a hatalmi egyensúlyt a megszállók javára mozdította el, sok olyan ötletet gyűjtött, amely kutatása kulcsfontosságú összetevőjévé váltak.

A felföldi fiatalok az első olyan generáció, amely hatékonyan létesít érthető párbeszédet kortársaival szerte a világon. Brennert az érdekli, hogy a jelenlegi generáció hogyan alakítja ki a kulturális javak új halmazát, amelyet átitat a helyi hagyomány, valamint az univerzálisabb narratívák és esztétika. Ezzel az új munkával az „alakulás folyamatát”, a felföldi társadalmi struktúra elmozdulását, változásait és a térségben kialakuló új generáció felnőtté válását kívánja dokumentálni a művész.

A rovat további cikkei