Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést a filmszemle zárógáláján személyesen veszi át. Benicio del Toro amerikai színész és producer ugyanazon a gálán a fesztivál elnökének díját (President’s Award) veheti át.

A 70 éves Geoffrey Rush 1996-ban a Ragyogj! című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, valamint a Golden Globe-ot is, melyet másodszor a Peter Sellers élete és halála (2004) című filmért ítéltek neki. Kétszer jutalmazták BAFTA-díjjal, először a Szerelmes Shakespeare (1998), majd a 2010-es A király beszéde című filmekben nyújtott alakításért.

Szerelmes Shakespeare (Rupert Everett, Geoffrey Rush, Gwyneth Paltrow, Ben Affleck) Fotó: AFP/Lucy Nicholson

Benicio del Toro a múlt század kilencvenes éveitől kezdve a legnépszerűbb hollywoodi színészek közé tartozik, a Miami Vice tévésorozatban tűnt fel. Két alkalommal Oscar-díjra is jelölték.

Az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált az idén július 1. és 9. között rendezik. A filmszemlén tisztelegni fognak a közelmúltban elhunyt Eva Zaoralová emléke előtt, aki sok éven át dolgozott a rendezvény művészeti igazgatójaként.  

Nyitókép: AFP/Valerie Macon