A Csillagok háborúja-saga legendás amerikai rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén. A világ első számú filmfesztiválja J. R. R. Tolkienhez hasonlította Lucast.

000_DV708267_16.jpg
George Lucas 2010-ben Cannes-ban. Fotó: Valery Hache / AFP

„A cannes-i filmfesztivál mindig különleges helyet foglalt el a szívemben. Meglepődtem és örültem, amikor első filmemet, a THX 1138-at beválogatták 1971-ben az elsőfilmes rendezők munkáit bemutató Directors’ Fortnight programba. Azóta sokszor visszatértem a fesztiválra forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként. Igazán megtisztelő ez a különleges elismerés, amely számomra nagyon sokat jelent”

– idézte George Lucast a fesztivál közleménye.  

George Lucas debütálása a Francis Ford Coppola segítségével leforgott THX 1138 disztópikus sci-fi volt (1971), amelyet a Dél-kaliforniai Egyetemen készült egyik kísérleti rövidfilmjéből készítettek. George Lucas már az első játékfilmjétől fogva szívéhez közel álló témákat dolgozott fel: science fictiont rendezett, hogy a megfigyelő társadalmat vizsgálja, a szeretet segítségével harcolt a sors és a konformitás ellen, és megfordította az erkölcsi értékeket, hogy megkérdőjelezhesse a jó és a rossz szerepét. Első sikere, az Amerikai Graffiti az amerikai fiatalok ódája lett, George Lucas itt fedezte fel Harrison Fordot.

A cannes-i fesztivál szervezői J. R. R. Tolkienhez, A Gyűrűk Ura írójához hasonlította a rendezőt. Kreativitását méltatva úgy fogalmaztak, hogy Lucas a Csillagok háborújával egy teljes univerzumot képzel el – annak földrajzával, népeivel, nyelveivel, erkölcsi értékeivel és még járműveivel is.    

010_A7A23075_455.jpg
George Lucas a Csillagok háborúja forgatásán 1977-ben. Fotó: 7e Art / Lucasfilm / Photo12 via AFP

„A Csillagok háborúja-sorozat kilenc része által, amelyek közül négyet ő maga rendezett, George Lucas egy hollywoodi birodalmat épített fel. A 79 éves hollywoodi rendező örökre megadta a kasszasikerfilmnek az elismertséget, a közönségnek pedig világszerte páratlan élvezetet nyújtott”

írták a szervezők.

George Lucas egyébként producerként is jelentős karriert futott be: számos rendező legendás filmjének fejlesztésében vett részt Kuroszava Akira Az árnyéklovas című drámájától a Steven Spielberg rendezésében készült Indiana Jones-filmekig. Mint a szervezők megjegyzik, a fesztivál örömmel tiszteleg a kortárs filmművészet egyik legnagyobb alakja előtt, aki összehozza a szórakozást és innovációt, mitológiát és modernitást, cinefíliát és technológiát.

A 77. cannes-i filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a hivatalos programba meghívott alkotások listáját csütörtökön párizsi sajtótájékoztatójukon hozzák nyilvánosságra a szervezők. Az esemény Quentin Dupieux francia rendező Le deuxième acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával startol el, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie, a Lady Bird és a Kisasszonyok amerikai rendező-forgatókönyvírója, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz.

A fesztiválon tartják az új Mad Max-film, a Furiosa: Történet a Mad Maxből című akciófilm világpremierjét. George Miller rendező alkotását május 15-én versenyen kívül mutatják be a cannes-i fesztiválpalotában, de ott lesz a már most izgalmasnak ígérkező programban a 85 éves Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver főszereplésével készülő Megalopolis is.

Amit pedig a legjobban várunk: az örök rejtőzködő amerikai mester, Terrence Malick (Az őrület határán, Az élet fája) Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje is bemutatkozik a Croisette-en Röhrig Gézával (Saul fia) a főszerepben.