A Magyar Írószövetség által szervezett magyar széppróza napi gálaest keretében zajló novellaíró verseny győztese Gerencsér Anna író. A gálán a verseny mellett koncert és antológiabemutató várta az érdeklődőket.

A február 18-án tartott telt házas gálaest vendégeit Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte. Az est hagyományainak megfelelően egy kalapból kihúzták a novellák alapjául szolgáló témát, amely ez alkalommal Jókai Mór A bűntárs regényének címe lett.

Amíg a verseny résztvevői, Döme Barbara, Gerencsér Anna és Juhász Kristóf egy különteremben írták novelláikat, Erős Kinga és Bíró Gergely szerkesztők Völgyi Tóth Zsuzsa kérdéseire válaszolva bemutatták a magyar széppróza napjára megjelent Az év novellái 2023 antológiát, amelyben harmincöt szerző írásai szerepelnek, akik közül a legfiatalabb, Sarnyai Benedek Máté 25 – akinek novelláját Tallián Mariann előadásában hallhatta a közönség –, míg a legidősebb szerző, Marosi Gyula 82 éves.

A bemutatót követően a Tálas Áron Trió és Szalóki Ági koncertjét élvezhette a közönség. Amíg a zsűri tanácskozott, Dányi Krisztián színművész felolvasta a versenyzők írásait. A zsűri tagjai voltak: Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, Szilágyi-Nagy Ildikó író, a korábbi évek egyik versenyzője (2020), az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész, a Magyar Nemzet főszerkesztője, Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, a 2018-as verseny győztese, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektvezető helyettese és Szentmártoni János Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett költő, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja. A nagyon szoros versenyt, amelynek során három kiváló novella született, Gerencsér Anna író nyerte.

Nyitókép: Gerencsér Anna novellaírás közben. Fotók: Vadócz Dávid / Magyar Írószövetség