fbpx

Giacometti-múzeum és -iskola nyílik Párizsban

Alberto Giacometti (1901–1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon – jelentette be a svájci szobrász hagyatékát ápoló alapítvány.

Alberto Giacometti (1901-1966), Swiss sculptor and painter, 1961. (Photo by Jean-Régis Roustan / Jean-Régis Roustan / Roger-Viollet via AFP)

A múlt századi szobrászat egyik kiemelkedő mesterének legnagyobb gyűjteménye az Invalidusoknál található egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében kap helyet. A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó tárlatán az alapítvány birtokában lévő mintegy 10 ezer Giacometti-mű nagy része lesz látható (gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és egyéb műtárgyak), ezek jelentős részéhez jelenleg nem fér hozzá a nagyközönség – közölte az AFP hírügynökséggel Catherine Grenier, a művész özvegye, Annette Giacometti által 2003-ban Párizsban létrehozott alapítvány vezetője.

A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző kortárs képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, valamint egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki, gyerekek és felnőttek, kezdők és már tapasztalt alkotók előtt nyitva áll majd – jelezte az igazgató.

A Párizs XIV. kerületében található Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A jelenleg az épületben található, mintegy húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem pedig az új múzeumba költözik át.

Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, és Dominique Perrault építész tervei alapján alakítják át múzeummá.

Nyitókép: Alberto Giacometti svájci szobrászművész. Fotó: Roger-Viollet via AFP/Jean-Régis Roustan

A rovat további cikkei