A szünidő beköszöntével indulnak a gyerektáborok, színvonalas programok várják a vakációzókat. Kulturális intézményeink is szerveznek nyári táborokat, történelmi, természettudományos és művészeti programmal, rengeteg érdekességgel, játékkal, ismerettel gazdagítják a résztvevő ifjúságot. Gyerekeinkből egyetlen nyár alatt gladiátor, múzeumi csodabogár, vagy akár ifjú csillagász is válhat.

Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum június végétől 5 héten át várja a történelem iránt érdeklődő, 7-12 éves gyerekeket. Hetente változó történelmi korszakot járnak körül a diákok az őskortól kezdve Pannónia római emlékezetén át a lovagkorig és a török hódoltsági időkig, mindezt játékos, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozás során.

Aquincumi Múzeum

Szakszerű gladiátorképzés 2020-ban? Az oktatásról elméleti és gyakorlati (!) számonkérésre is sor kerül az Aquincumi Múzeum gladiátor tematikájú nyári táborában. De gondoltak a gladiátorharcra kevésbé fogékony lányokra is, Guzsaly, hajtű, serpenyő címmel indítanak számukra római „háziasszonyképzőt”. A légiós táborban természetesen az ókori világverő római légió kiképzésében részesülhetnek a kalandra vágyók, de gondoltak a történelem, régészet iránt érdeklődő kiskamaszokra is, akik az ókori táborban az aquincumi polgárok mindennapjaiban és a régészi munka rejtelmeiben is elmerülhetnek.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szentendrei Skanzen ideális helyszín a gyerekek számára, óriási szabadtéri játszótérnek is tekinthető. A remek adottságokat nem is hagyják parlagon heverni, június végétől egész nyáron át heti turnusokban várják a 6-tól 12 éves korig a gyerekeket. A Heted7táborok természetesen a hely szelleméhez illően a népi hagyományőrzéssel, a népi kézművességgel ismertetik meg az érdeklődő ifjakat.

Sóstói Múzeumfalu

Az ország keleti végében található másik skanzen, a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu is táborral várja a kicsiket. Július utolsó és augusztus első hetében a gyerekeké lesz a főszerep, népi játékokkal, kézműveskedéssel várják a szervezők az iskolás gyerekeket.

Janus Pannonius Múzeum, Cella Septhicora vagy Zsolnay Negyed, Pécs

Pécsen a Janus Pannonius Múzeum Múzeumi Mesterkedőt indít az érdeklődő diákoknak, akik a régi Tímárházban ismerkedhetnek a ma már eltűnt mesterségekkel, sőt ki is próbálhatják őket. Ráadásképp városi és terepi kirándulásokon is találkozhatnak a Pécsen egykor űzött iparágakkal.

Az Unesco világörökségként elismert Cella Septhicorát is birtokba vehetik a gyerekek jövőkódkutató és múltidéző kalandozásuk során, de Pécs más izgalmas helyeire is ellátogatnak a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. által szervezett felfedező táborban.

A Zsolnay Negyedben pedig elsősorban a természettudomány iránt érdeklődők tölthetnek egy izgalmasnak ígérkező hetet. Látványos planetáriumi bemutatók, a Varázsóra keretében fizikai kísérletek és Mars-robot expedíció is része lesz a szórakoztató tanulásnak.

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Csodabogár Képezgetőre invitálja a 7-12 éves érdeklődő gyerekeket a miskolci Herman Ottó Múzeum, a képzőművészet, a színházi világ, a tudomány és a természet titkaiba avatják be a múzeum munkatársai a résztvevőket. Naponta változó helyszínen – a múzeum különböző épületeiben – sok érdekességet sajátíthatnak el a tanulók kreatív foglalkozásokkal kiegészülve.

Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen

A debreceni MODEM művészeti táborokkal várja csaknem egész nyáron a kisebb és nagyobb iskolásokat. Mesés drámajátékot, kommunikációs tábort, a MODEM gyűjteményének műtárgyaihoz kapcsolódó kreatív játékot, tervezőgrafikai és kortárs képzőművészeti tábort is választhat a művészetekre fogékony ifjúság.

Savaria Múzeum, Szombathely

A Savaria Múzeum pedig Kalandtábort hirdet a szombathelyi múzeumok megismerésére, de természetesen a tábor címében is szereplő kalandos formában. Egy hét alatt az őskortól eljutnak csaknem a jelenkorig játékos formában és a programhoz illő kézműves foglalkozások sem maradhatnak el természetesen.

KÁCIÓ!  AKÁCIÓ!  VAKÁCIÓ! Indulhat a nyári szünet.

Nyitókép: fotó a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nyári táborából