absztal_asztrakt__nagy__600x400.png
Absztal asztrakt

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendez kiállítást. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül szakmai bíráló bizottság választotta ki azt a 12 alkotót, akiknek a műveiből szeptember 24-én nyílik tárlat Budapesten. Az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-én három alkalommal fog elindulni a Dunán, így városnézéssel egybekötve tekinthető majd meg az exkluzív kiállítás fiatal alkotóművészek munkáival.


logramblema__nagy__600x600.png
Logrambléma

 

Az NKA Fesztiválhajó fedélzetén Gerber Márton László grafikus munkáit is megtekinthetjük.

 

A fiatal alkotó művészeti tanulmányait 2007 szeptemberében kezdte meg a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakán, majd az ötéves képzés végén felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakirányára, ahol az idei tanév végén az osztatlan képzés keretében szerzett diplomát. Jelenleg az egyetem Képzőművész-tanár mesterképzésén folytatja tanulmányait. ?Anélkül, hogy az alkalmazott művészeti területeket hanyagolnám, az autonóm képzőművészeti pálya motivál leginkább? ? mondta Gerber Márton László, akivel többek között jövőbeni terveiről beszélgettünk, de az is szóba került, miből merít ihletet.

 

Az NKA jóvoltából városnézéssel egybekötött kiállításon mutatkoznak be szeptember 24-én a 25. életévüket most betöltő alkotóművészek. Te is a kiállító művészek között vagy. Számodra miért fontos ez a lehetőség?

Alapvetően minden potenciális kiállítási lehetőséget fontosnak tartok. Ez esetben a kritériumokat figyelembe véve kellőképp megszólítva éreztem magam, így nem volt kérdéses, hogy megpróbálok élni a lehetőséggel. Saját tapasztalataim szerint rendkívüli kreatív energiákat szabadít fel egy-egy kiállításra való felkészülés, lendületet ad és motivál. Emellett örülök, hogy a tárlat megvalósulásának köszönhetően lehetőség nyílik korosztályombéli pályatársak megismerésére.


ki_vagy__nagy__600x400.png
Ki vagy

 

Milyen segítséget kaptál eddigi munkád során az NKA-tól?

Az egyetemen eltöltött éveim alatt rendszeresen nyílt alkalmam az NKA-nak köszönhetően csoportos kiállításokon szerepeltetni munkákat az intézményen keresztül. Ezek főként alkalmazott grafikai területeket feldolgozó tárlatok voltak, azonban idén januárban megvalósult egy önálló kiállításom, mely az autonóm képzőművészeti törekvéseimnek engedett teret nyerni és szintén az NKA segítségével jöhetett létre. A megtisztelő lehetőségért ezúton is külön köszönetemet szeretném kifejezni Harsányi Máriának, az Óbudai Társaskör igazgatójának és a galéria vezetőjének, Berhidi Máriának.

 

Mi ösztönzött arra, hogy az alkotóművészetet válaszd hivatásodnak?

Nagy örömömre a közegben, amelyben felnőttem és szocializálódtam, számos általam példaértékűnek tartott életutat járó művészt ismerhettem meg. Szüleim életében is kardinális szerepet játszik a vizuális kultúrával, alkotóművészettel való kapcsolat, így a kezdetektől érdeklődéssel fordultam e területek felé. Az alkotási folyamatok kifejezetten motiválnak, főleg, ha kreatív munkát igényelnek. Bár úgy érzem, személyes meggyőződésemen alapultak döntéseim, ebben az élethelyzetben kézenfekvő volt, hogy alkotóművészettel foglalkozzak, egyaránt puszta kedvtelésből és egzisztenciális okok miatt is.


mantra_om_mani_padme_hum__nagy__600x424.png
Mantra om mani padme hum

 

Mi az az üzenet, amelyet az alkotásaiddal meg kívánsz fogalmazni?

Felületes gesztusnak tartanám, ha a munkáim üzenetét egy általános összefoglalással igyekezném meghatározni. Úgy gondolom, egyetlen művet sem érdemes függetleníteni a kontextustól, amelyben megszületett, ezért mondhatom, hogy széles spektrumot fednek le a munkáim által közvetíteni kívánt gondolatok. Műalkotásokkal kapcsolatos ötleteimet minden esetben hosszasan, nagy intenzitással vizsgálom, hogy biztos lehessek abban, érdemesek a megvalósításra. A művek gyakran olyan létezéssel kapcsolatos gondolatmenetekre utalnak, melyekben az entitás képzelt és/vagy valós jelenségekkel kapcsolatos viszonyát vizsgálom, különös tekintettel különböző élethelyzetekre vagy az azokból fakadó érzelmi-, lelki- és tudatállapotokra. Legtöbbször saját élményeimbe, gondolatmeneteimbe szeretnék betekintést nyújtani másoknak. Egy mű esetében az üzenetem ? számomra mindenképp ? pozitív, ha az általam preferált értékrenden alapul és negatív hangvételűnek tartom, ha gondolatébresztő céllal hozom létre. Szerencsésnek tartom, ha egy munka megértéséhez a befogadónak kreatív energiákat kell befektetnie. Ez megvalósulhat interakció formájában, vagy ?játékos? asszociációs lehetőségek megteremtésével, de a humor, akár egy egyszerű helyzetkomikum is jelenthet megoldást. Ezt az általános szemléletet igyekszem alkalmazni munkáimban.

 

Általában milyen témák foglalkoztatnak? Miből merítesz ihletet?

Gyakorlatilag minden élethelyzetben nyitott vagyok az impulzusokra. Ennek köszönhetően olykor a legváratlanabb pillanatban fogalmazódik meg bennem egy-egy későbbi munka alapja. Van, hogy egy szuggesztív vizuális inger inspirál, van, hogy egy gondolatébresztő olvasmány, beszélgetés vagy előadás, de akár egy, a cipőmbe került kavics is eredményezheti egy mű gondolati hátterének megszületését. Számomra a lét minden aspektusa szolgálhat értékes tartalommal. Sokszor foglalkoztatnak szakralitással kapcsolatos élmények, de ugyanúgy az egyszerű fizikai munkát, vagy a kommersz világ jelenségeit is teljes értékű forrásnak tekintem. Természetesen rengeteget inspirálódok művészeti produktumokból, műfajra való tekintet nélkül.


arma_christi__nagy__400x600.png
Arma Christi

 

Milyen jövőbeni terveid vannak?

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművész-tanár mesterképzésén folytatom tanulmányaimat, ezért egyik elsődleges rövidtávú célom annak elvégzése. Szeretnék továbbá olyan helyzetet teremteni, amely ideális körülményeket nyújt az inspiráló szituációk minél hatékonyabb kihasználásához és az alkotói munka zavartalan gyakorlásához. Jelenleg több mű is van, amely bár elméleti síkon megszületett, de még megvalósításra vár, mert rajtam kívülálló okokból egyelőre nem tudtam kivitelezni őket. Emellett szeretném elősegíteni, hogy a munkáimmal közvetített gondolatok minél több emberhez eljussanak. Mindezek érdekében célom a pályázatokon való aktív részvétel, valamint a helyzetemben releváns egyesületek tagságába felvételt nyerni.

 

Mi a véleményed, miért fontosak az olyan kezdeményezések, mint ez az exkluzív kiállítás?

Értelemszerűen minden megmozdulást értékesnek gondolok, amely pályakezdő művészek bemutatására törekszik, de úgy gondolom, hogy az ilyen esetekben az alkalomnak és a körülményeknek köszönhetően a közönség kellő nyitottsággal viszonyul a kiállított munkákhoz és így megfelelő célcsoportot alkot, valamint csoportos tárlatok esetében nem elhanyagolható az alkotók közti későbbi együttműködés lehetőségének létrejötte sem.


mentsetek_meg_lelkeinket__nagy__600x424.png
Mentsétek meg lelkeinket

 

A kiállítást a 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozat keretében a Nemzeti Kulturális Alap megbízásából a MANK Nonprofit Kft. rendezi meg.

Kultúra.hu