fbpx

Grafikus, taxisofőr és tűznyelő, aki végül James Bond lett: Pierce Brosnan

Május 16-án hetvenéves Pierce Brosnan ír-amerikai filmszínész, aki tehetségét a legkülönbözőbb karakterek megformálásával bizonyította, neve hallatán mégis mindenkinek James Bond jut eszébe: Őfelsége 007-es ügynökének szerepét 1995 és 2002 között négy, igen sikeres filmben játszotta el. Portré.

Brosnan az északkelet-írországi Navanban nőtt fel. Gyermekkora hányattatások sorozataként telt: egyéves sem volt, amikor apja kilépett a család életéből, majd teljesen magára maradt, amikor anyja ápolónőként keresett munkát Londonban. A magányos kisfiú egyik rokontól a másikig vándorolt, mígnem 11 évesen anyja, aki időközben ismét férjhez ment, magához vette. Az iskolát 16 évesen hagyta abba, ezután volt grafikus, taxisofőr, sőt még tűznyelő is, ő azonban színész akart lenni.

1973-ban beiratkozott a londoni Drama Centerbe, ahol elsajátította a színészmesterség alapjait. Miután végzett, egyre nagyobb színpadi szerepeket kapott. Ezek révén fedezte fel a BBC, majd az amerikai televíziók is. A tengerentúlon egy minisorozat főszereplőjeként lett kedvelt, majd az NBC televízió rábízta romantikus detektívsorozata, a Remington Steele címszerepét. Brosnan és felesége, Cassandra Harris ausztrál színésznő ekkor Los Angelesben telepedett le. Brosnant 1985-ben legjobb mellékszereplőként Golden Globe-díjra jelölték az első brit képviselőnő, Nancy Astor életéről készült tévéfilmben nyújtott alakításáért.

James Bond szerepe 1987-ben került számára karnyújtásnyi közelségbe – a lehetőségre tizenegy éves kora óta vágyott, amikor életében először volt moziban, és éppen a Goldfinger című Bond-filmet látta. A producerek Brosnant szemelték ki a szereptől megváló Roger Moore utódának, és mivel ekkor már a Remington Steele utolsó évadát forgatták, ő boldogan mondott igent. Az NBC azonban váratlanul még egy évvel meghosszabbította a sorozatot, Brosnant pedig kötötte a szerződés, így lett a 15. James Bond-film hőse Timothy Dalton.

A következő években csinos karriert épített fel Hollywoodban. Szerepelt A negyedik jegyzőkönyv című kémfilmben és az Apa csak egy van című komédiában. A Bond-filmek producerei sem feledkeztek meg róla, és 1994-ben újra megkeresték a titkos ügynök szerepével, amelyet rögtön elfogadott. Első James Bond-filmje, az Aranyszem 1995-ben került a mozikba, s a nézők 353 millió dollárt hagytak a pénztáraknál, hogy láthassák. A sármos ír nemcsak világsztárrá lépett elő, de egy közvélemény-kutatás szerint Sean Connery után ő lett minden idők második legjobb James Bondja. Rajongóit még három Bond-filmmel örvendeztette meg: 1997-ben A holnap markában, 1999-ben A világ nem elég, 2002-ben a Halj meg máskor következett. Az ötödik filmjéről folyó tárgyalások azonban megfeneklettek, szerződését végül nem újították meg, így ő lett az első színész, aki nem jószántából intett búcsút a szerepnek.

Brosnan 1997-ben vállalta el a Dante pokla című katasztrófafilm főszerepét, majd 1999-ben a Thomas Crown-ügyet – ennek forgatása során kisebb nehézséget okozott, hogy úri tolvajt játszott, de a Bond-filmek szerződése miatt nem viselhetett szmokingot. Ezt követte A panamai szabó, a Válótársak című romantikus vígjáték és a Matador, amelyért 2006-ban Golden Globe-jelölést kapott. Látványos sikert aratott 2008-ban a Mamma Mia!, majd a tíz évvel későbbi folytatásában, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című, ABBA-dalokra épülő zenés vígjátékokban, amelyben Meryl Streep partnereként szórakoztatta a közönséget.

A francia rendező, Roman Polanski 2010-ben Brosnant kérte fel a Szellemíró című filmdráma főszerepére. Teljesítményét elismeréssel fogadta a kritika. Az örökifjú Brosnan továbbra sem mondott búcsút a romantikus vígjátékoknak, így lett 2011-ben Sarah Jessica Parker partnere a Csak tudnám, hogy csinálja! című filmben. Emma Thompson mellett szerepelt a 2013-as Százkarátos szerelemben, majd Jessica Alba és Salma Hayek mellett tűnt fel a Szerelem, angolosan című komédiában.

Az utóbbi egy évtizedben főleg akció-thrillerekben vállalt főszerepeket: többek közt nyugalmazott CIA-ügynököt alakított a November Manben, detektívet A gyilkosság filozófiájában vagy aranyrablót a Tolvajok társaságában. Legutóbb Dwayne Johnsonnal játszott együtt a Black Adam című szuperhősfilmben és XIV. Lajost alakította A sellő és a Napkirályban.

Brosnan kétszer nősült. Első feleségét tíz év után veszítette el, második feleségével 2001 óta él boldog házasságban. A színész, akit az amerikai People magazin is megválasztott már a világ legvonzóbb férfijának, 2001 óta a UNICEF jószolgálati nagykövete. 2003-ban II. Erzsébet királynőtől megkapta a nem brit állampolgároknak adható legnagyobb kitüntetést: a brit filmiparnak tett szolgálataiért a Brit Birodalom tiszteletbeli parancsnoka lett. Brosnan, aki 2004 óta amerikai állampolgár is, szabadidejében fest, a rákos betegek számára létesített alapítványokban dolgozik, és a környezetvédelem is szívügye. Egyike volt azon hírességeknek, akik videófelvétellel köszöntötték koronázásuk alkalmából III. Károly királyt és Kamilla királynét.

A képen Pierce Brosnan 2022-ben. Fotó: Angela Weiss / AFP

A rovat további cikkei