A kiállítást Kiss Renáta, az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) igazgatója és Herczeg István festő- és grafikusművész nyitotta meg. Ezt követően a babák alkotója, Guba Rózsa mutatta be röviden a kiállítási anyagot a meghívott vendégek és a sajtó megjelent munkatársai számára. A bemutatás során egy kis ízelítőt kaphattunk számos magyar és európai népszokásról, valamint a divattörténet alakulásának néhány mikéntjéről is.

Az 1983-ban népi iparművész címet szerzett Guba Rózsa babáinak különlegessége, hogy teljes egészében textilből, saját maga készíti makettszerű alkotásait. Egy-egy baba készítését hosszú kutatómunka előzi meg, hogy azok miniatűrben is minél inkább visszatükrözzék az adott kor, szokás, viselet, ruházat jellegzetességeit. A művész külön odafigyel, hogy minden baba önálló „egyéniség” legyen, ezért a fejeket elsőként gipszből kézzel formája meg faragás útján, ami majd a speciálisan ragasztott, applikált, kézzel festett textilfej alapját képezi.

A felhasznált anyagokban is igyekszik korhű maradni, valamint a környezetet is óvni jelképesen, ezért ezen textíliák zöme újrahasznosított, régi anyag. Persze nem ritka a 200 éves antik csipkék, kelmék megjelenése sem a munkáiban.

A Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Ház galériatermében látogatható 2021. november 15-ig. A szervezők az érdeklődésre való tekintettel egy rendkívüli hétvégi nyitvatartást is beiktattak, így október 13–14. közt is megtekinthető lesz a kiállítás.