Május 18-án, az Orgonák éjszakája programjain Dél-Koreától Japánon át Törökországig, Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy éppen az Egyesült Államokban, idén már négy kontinens 25 országában vehetnek részt a zenerajongók. Guinness-rekord-kísérlethez hasonló ősbemutatókkal, exkluzív programokkal ünnepli a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét.

Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert, melynek minden példánya igazi egyéniség. Idén ismét egy magyar zeneszerző által komponált fanfár lesz az Orgonák éjszakája közös műve, amely minden helyszínen elhangzik. A Balázs Ádám által jegyzett darab, a Fanfare Ungarico több helyen kapcsolódik a magyar zenei múlthoz.

A koncerttermekben és templomokban rendezett hangversenyek mellett különleges helyszíneken, például a Fővárosi Nagycirkuszban, a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, a Nemzeti Múzeum előtt és a Bálnánál is megszólal majd az orgona digitális verziója. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatja meg a hangszerek királynőjét, a Mátyás-templomban pedig Francesco Finotti. A Magyar Zene Házába Orgonavirágzás címmel érkezik családi élménykoncert a Danubia Zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával. Az Uránia Filmszínházban a moziorgonát megidézve, egy némafilm kísérőjéül szegődik az orgona.

Számos vidéki helyszínen is felhangzik majd szombaton a hangszerek királynője: az összes vidéki nagyvárosban, a Petőfi Kulturális Program részeként 45 kistelepülésen és a csatlakozó programok által az egész országot beszövi a több mint száz esemény. A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón naplementekor, a tó vizén ringatózva is meghallgathatnak az érdeklődők egy unikális orgonakoncertet, míg Szegeden a zenélő szökőkútból is orgona dallamai áradnak aznap. Érdemes tehát végigböngészni a helyszíneket itt vagy a Filharmónia applikációját letöltve.

A Liszt Intézetek együttműködésének köszönhetően több külföldi városban idén már szinte fesztiválméretűvé bővül az Orgonák éjszakája. Rómában a Piazza del Gesù (Jézus Szent Nevének templom) ad otthont két nemzetközi szinten elismert magyar zeneművész, Dóbisz Áron (orgona) és Samodai János Bence (trombita) koncertjének. Londonban pedig Kovács Szilárd Ferenc orgonahangversenye hangzik fel a Paul’s Knightsbridge templomban.

 „Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát” – mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész.

Az Orgonák éjszakáján senki sem marad orgonajáték nélkül, bár jegyek már csak korlátozottan elérhetőek több program esetében, de a Zeneakadémia előtt kivetítőn nyomon követhetik az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt, valamint a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo- és YouTube-csatornáján élő streamközvetítés keretében csatlakozhatnak be a zenerajongók. Nemcsak Magyarország több városából, de Rigából, Szöulból, Brüsszelből és Párizsból is online közvetítik a koncerteket.