lajharR
Lajhár
Fotó: zoobudapest.com

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatószáma nagyjából 50 ezer fővel haladja majd meg a tavalyit. Nagy sikerű rendezvényeik közé tartozik a háromnapos Állatok Farsangja, a négy napon át tartó Föld Fesztivál, a nyáron hetente tartott Zenés Állatkerti Esték, nyár végén az Állatkertek Éjszakája, de volt Állatszeretet Fesztivál, Márton-napi Liba Buli, december elején pedig a helyszínre látogatott Joulupukki, a finn Mikulás is. Májusban megnyílt a Holnemvolt Vár, az állatkert új játszóparkja, amely a kisgyermekkel érkezőket várja állatos programokkal, interaktív játszóházzal, kézműves udvarral és vurstli zónával. Megnyitott az állatkertbe bekerülő beteg állatok gyógyításának bemutatóhelye, a Sünispotály, decemberben pedig a Cápasuli, ahol a fiatal cápák más halakkal való összeszoktatását kísérheti figyelemmel a közönség.

Holnemvolt
Fotó: zoobudapest.com

Az emlősök közül a kuszkuszoknál, a rókakuzuknál, az ecsetfarkú patkánykenguruknál, a Bennett-kenguruknál, a nyugati szürke óriáskenguruknál, a tatuk közé tartozó matakóknál, a sörényes hangyászoknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a törpe selyemmajmoknál, az éji majmoknál, az aranyhasú mangábéknál, az ormányosmedvéknél, a rókamangusztáknál, a Böhm-zebráknál, a cebui disznóknál, a muntyákszarvasoknál, az indiai antilopoknál, a vízidisznóknál, a nagy maráknál, a nagy tengerimalacoknál, a zöld agutiknál, a luzoni kéregpatkányoknál és gundiknál születtek új egyedek. A madarak közül a pápaszemes pingvineknél, a vörösfülű aráknál, a jácintkék aráknál, a rózsás és a borzas gödényeknél, a batláknál, a skarlát íbiszeknél, a rózsás flamingóknál, a fekete hattyúknál, a koronás darvaknál, a tűzcsízeknél és a kék püspökpintyeknél, a hüllők közül pedig a vöröshasú huszárteknősöknél, a vitorlásgekkóknál, a hondurasi királysiklóknál és a Ruthven-királysiklóknál volt külön említésre is érdemes szaporulat.

lappantyuR
Lappantyú a Sünispotályban
Fotó: zoobudapest.com

A 2018-ban született állatok mellett az év során sokan voltak kíváncsiak a 2017-es esztendő legvégén világra jött kiselefántra és a gorillakölyökre is, valamint a már nagyobb, de még mindig kölyöknek számító, négyéves orangutánokra is. Az idén világra jött kisállatok közül nagy természetvédelmi jelentősége van az aranyhasú mangábé kölyöknek, mert ez a faj őshazájában is ritkulóban van, a világ állatkertjeiben pedig 12 helyen összesen 27 egyed él. A két cebui kismalaccal és a vörösfülű ara fiókával, a gyűrűsfarkú maki kölyökkel és a három pápaszemes pingvin fiókával, továbbá a sörényes hangyász kölyökkel és a jácintkék ara fiókákkal szintén ritkulóban lévő, fenyegetett fajok egyedszámát sikerült gyarapítani.

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató Nyíregyházi Állatpark Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, amelyre a nagyszámú hazai látogatók mellett több százezer szlovák, lengyel, román, ukrán és nyugat-európai turista is kíváncsi volt: a tavalyi 480 ezer után idén 550 ezer látogatót fogadott.

Állatszaporulat szempontjából is sikeres évet zárnak: született kis zsiráf, afrikai elefántkölyök, és világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állatfaja, az indiai páncélos rinocérosz is egészséges utódot hozott világra. Emellett kispandák, vörös varik, zászlósfarkú gerezák, vörös óriáskenguruk, amerikai és európai bölények és a természetben már kipusztult vietnámi szikaszarvas borjak egyaránt gazdagították a nyíregyházi állatgyűjteményt.

sostozoo
Fotó: sostozoo.hu
A park erdei iskolát és a nyári tábort is szervez, karitatív tevékenysége keretében megszervezte a fogyatékkal élők és családjaik számára a hagyományos családi napot, a karácsony előtti adománygyűjtő napon pedig húsz teherautónyi adományt gyűjtöttek össze.

2018-ban elkészült az új látogatócentrum és ökológiai sétaút, az új hópárduc kifutó, nyáron elkezdte működését Magyarország egyetlen, magas komfortfokozatú állatkerti szállodája, a Hotel Pangea. A csaknem kétmilliárd forint értékű beruházások után jövőre elkezdődik négymilliárd forint értékű, a jégkorszak állat- és növényvilágát bemutató látványosság építése, 2019-bem lesz Magyarország első biodómjának jubileuma is, ebből az alkalomból megújul a 2009-ben átadott indonéz esőerdő ház, a Zöld Piramis teljes látványvilága

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert, Nyíregyházi Állatpark