A 110 éves magyar animáció remekei kerülnek reflektorfénybe szeptember 17-től a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, ahol újra rövid rajzfilmek vezetik majd fel az egész estés alkotásokat. Felújítva lesz látható Az idő urai, és Zanzibár partjaira repít Hugó, a víziló kalandja magával ragadó dallamaival.

Az idő urai. Fotó: NFI Filmarchívum
Az idő urai. Fotó: NFI Filmarchívum

A magyar animáció története 110 évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött, amikor Kató-Kiszly István grafikus az első magyar trükkfilmet, a vásári komédiák világát megidéző Zsirb Ödön című papírkivágásos filmet elkészítette. Noha ez a film elveszett, a következő évtizedek animációsfilm-történetéből gazdag keresztmetszetet ad a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

A szeptember 17-től induló rendezvénysorozaton láthatják a nézők az idén teljeskörűen restaurált animációs alkotásokat, így a közönség minden eddiginél jobb minőségben találkozhat Macskássy Gyula és Várnai György, Kovásznai György, Nepp József, Jankovics Marcell vagy Dargay Attila rajzfilmjeivel, illetve Foky Ottó és Imre István bábanimációival. Régi mozis hagyományt felelevenítve az animációs rövidfilmek eredeti szerepüknek megfelelően, kísérőfilmként gazdagítják a műsort: szinte minden egész estés film előtt témájában, stílusában hozzáillő animációs rövideket láthat a közönség, köztük a Gusztáv kultikus részeit, valamint az első gyerekeknek szánt rajzfilmszéria, a Peti sorozat epizódjait.

A Film Maraton a külföldön is alkotó magyar animációs tehetségek, köztük John Halas, Jean Image, George Pal, Maros Zoltán, Falus Éva és a Pannónia Filmstúdió külföldi koprodukciói előtt is tiszteleg. Láthatók lesznek a Halas és Batchelor stúdió, a Hajdú Imreként született Jean Image és az Oscar-díjas Marczincsák György Pál, azaz George Pal művei. Külön szenzáció, hogy az annecyi fesztiválon való debütálása után bemutatják a francia–magyar koprodukcióban készült Az idő urait (1982) teljeskörűen restaurálva. A Pannónia Filmstúdióban három évig készült sci-fi rendezője René Laloux, látványtervezője a neves francia képregényrajzoló, Jean Giraud Mœbius, animációs rendezője Hernádi Tibor volt. A különleges alkotás nem gyerekfilm sem a megvalósítása, sem a témája tekintetében: arról szól, hogy mennyiben és hogyan befolyásolja elménket, képzeletünket, gyerekkorunkat, személyiségünket az idő.

Hugó, a víziló. Fotó: NFI Filmarchívum
Hugó, a víziló. Fotó: NFI Filmarchívum

Az amerikai koprodukcióban készült Hugó, a víziló (1975) kópiája is hazakerült Amerikából az NFI Filmarchívumnak és a Library of Congressnek köszönhetően Gémes József születésének 85. évfordulójára. Producere a magyar származású, későbbi többszörös Emmy-díjas id. Robert Halmi volt.

Az amerikai szépségipari cég, a Fabergé a filmiparba is be akart törni, ennek részeként valósult meg a Zanzibáron játszódó, rendkívül színpompás látványvilágú, szürreális hangulatú, zenés animációs mozifilm.

Az állatok és emberek békés együttélését hirdető musical máig keresett gyöngyszem. A harminc év után először a Maratonon bemutatásra kerülő rajzfilm restaurálásán az NFI Filmlabor munkatársai dolgoztak.

A hetven éve útjára indult diafilm is fókuszba kerül, az animáció és a diafilm kapcsolatát bemutató kiállítással, történeti előadással, diavetítésekkel felnőtteknek és gyermekeknek. Az Európában szinte egyedülálló módon itthon fennmaradt diafilm szalagjait a mai napig az NFI Filmlaborban gyártják.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton tíz programblokkjában összesen több mint száz felújított klasszikus és régen látott filmkincset mutatnak be. A tudományos-fantasztikus műfaj rajongóinak szól A múlt jövője című szekció, és a francia, német, brit, amerikai, kelet-európai, portugál és olasz alkotások mellett a távol-keleti filmarchívumokból is érkeznek különlegességek. A holokauszt 80. évfordulójára dokumentum- és játékfilm-válogatás emlékeztet. Gazdag Gyula válogatásában egy filmkészítésről szóló filmekből álló program is látható lesz.

A Nyitott archívumok programblokk újfent izgalmas betekintést nyújt majd a filmes gyűjtemények munkájába, és közel száz külföldi szakember érkezik a szakmai programokra.

Visszatérnek a népszerű szabadtéri vetítések és élőzenés filmkoncertek, számos szakmai program, közönségtalálkozó, mesterkurzus, diákvetítés, a legkisebbeket pedig a klasszikus rajzfilmek mellett filmes játszóház várja.

A programról bővebben itt olvasható.