Az egyre romló egészségi állapotban lévő Alain Delont bírói védelem alá helyezte egy gyámügyi bíra a 88 éves színész megfelelő orvosi ellátása érdekében – erősítették meg a családhoz közeli források az AFP hírügynökségnek a BFM hírtelevízió értesülését.

A dél-párizsi régió egyik bíróságának gyámügyi bírája úgy döntött, hogy a színészt mostantól a bíróság által kijelölt képviselőnek kell segítenie orvosi ellátásában és gondozóinak kiválasztásában. A január 25-i végzést a hónap elején elvégzett orvosi vizsgálat alapján adta ki a bíróság, amely megállapította, hogy „Alain Delon három gyermeke között nézeteltérés van, különösen orvosi ellátását és az annak ellenőrzésével megbízott orvosokat illetően”.

Franciaországban a bírói védelem egy rövid távú védelmi intézkedés (egy alkalommal egy évre megújítható), amely lehetővé teszi, hogy egy felnőtt személyt képviseljenek a mindennapi élet egyes dolgainak elvégzésében. A döntést Delon gyermekei közül ketten is üdvözölték, bár eddig nem értettek egyet abban, hogy apjuknak milyen ellátásra és intézkedésekre van szüksége.

„Ha ezzel rendbe lehet tenni a dolgokat, és megakadályozhatjuk, hogy az ügyvédek az apám betegségéről beszéljenek anélkül, hogy látták volna a leleteket, az egy jó dolog. Ez az orvosi polémia végre véget fog érni” – mondta Anthony, a sztár idősebb fia. Azt is elárulta, hogy a döntésről ő is a BFM hírtelevízióból értesült. Itt „Douchyban”, a Párizstól délre fekvő településen, ahol a színész él, „senki sem tudott róla, még az apám sem.” Frank Berton, a színész lányát, Anouchkát képviselő ügyvéd az AFP-nek elmondta, hogy ügyfele „nagyon örül (...) annak, hogy a bíróság megbízottat nevezett ki, és magához vette az ügyet”.

A sztár három gyermeke január eleje óta a francia televízióknak és lapoknak adott interjúkon, valamint a bíróságon keresztül testvérháborút vívott egymással, és mindegyikük azt állította, hogy meg akarja védeni Alain Delont, akinek az egészsége egyre romlik 2019-es agyvérzése óta. A nézeteltérés azonban a színészlegendát sújtó limfóma kezelésének folytatása körül koncentrálódik a gyermekek között.

Anouchka szerint a testvérei veszélyeztetik apjuk életét, aki nem kap kezelést, amióta 2023 nyarán visszaköltözött Svájcból a Párizshoz közeli douchyi birtokára. A sztár lánya azt állítja, vissza akarja vinni apját Svájcba, hogy ott folytassák a kezelését. A színész idősebb fia azzal vádolja húgát, hogy azért akarja visszavinni az apjukat Svájcba – amelynek Delon az állampolgára, és ahol rendszeresen tartózkodik –, hogy ne kelljen túl sok örökösödési adót fizetnie apjuk halála után.

Fotó: Christophe Simon / AFP