A Színház- és Filmművészeti Egyetem öt bábrendező hallgatója készít egy-egy magyar, bábszínpadon még nem látott előadást a Manna gondozásában, az Ugródeszka-sorozat keretében. A program első darabja május 13-tól látható a Stúdió K-ban Szilágyi Bálint rendezésében Rosalie elmegy meghalni címmel. A felnőtteknek szóló bábelőadás bemutatója után négy nappal debütál a sorozat második előadása. Lázár Helga A szörnyeteg királykisasszony című magyar népmese alapján készíti el Gyásztánc című, szintén felnőtteknek szóló bábelőadását Gábor Sára dramaturg segítségével. A megrekedés és a kiábrándulás meséjeként készülő előadásban arra keresik az alkotók a választ, hogy amikor a mindennapok monotonitása kiirtja az emberből a megfelelési vágyat, de közben a lázadásban sem lel már értelmet, mi lehet az az új impulzus, amely kibillentheti a nihilből.


A szörnyeteg királykisasszony depresszív témákról szól, de nagyon groteszk és humoros, felnőtteknek szóló feldolgozásban. Hilda apja, a király rendkívül szigorúan neveli lányát. Hilda csak felnőttként szegül szembe az apai akarattal, amikor az férjhez akarja adni. A lány megszökik az esküvő elől, ám a vőlegény a nyomába ered, és Hilda ekkor szörnyeteggé válva széttépi őt. Ezután hiába próbál segíteni rajta apja, semmi sem tudja visszaváltoztatni a lányt, egészen addig, míg egy fiú érkezik egy szomszéd országból?

 

A Gyásztáncban Nagy Petra, Feczesin Kristóf, Sáfár-Kovács Zsolt, Vadász Krisztina, Hojsza Henrietta, Herman Flóra, Barna Lilla, Szepes Anna, Fodor Fanni, Török Tímea láthatók majd.

A május 17-i premiert követően Lázár Helga előadása is látható lesz az Ugródeszka másik négy bemutatójával együtt a Thealter Fesztiválon július 28 és 30 között Szegeden, majd Budapesten is megismétlődik ősszel a sorozat a MU Színházban.