Bornemisza Eszter járványhelyzet ihlette papírpéptárgyaiból mutat be válogatást mától És most? címmel a Fuga Budapesti Építészeti Központ.

A matematikus Bornemisza Eszter az 1990-es évek óta foglalkozik textilképekkel. Kísérletező művészetét kifinomultság és a technikai tökélyre való törekvés jellemzi. Az utóbbi tíz évben újrahasznosított anyagokból, újságpapírokból, röntgenfilmekből és integrált áramkörökből, saját készítésű papírpépből készít nagyméretű, áttört faliképeket, installációkat és kisebb tárgyakat.

Bornemisza Eszter legfrissebb sorozata, az És most? izgalmas, új útkeresés. Pár éve papírpép formálásával kezdett kísérletezni, ez a folyamat tavaly ősszel indult újra, és a koronavírus-járvány miatti karantén bizonytalanságokkal teli hónapjaiban kapott új lendületet.

„A Fuga Trezor termének falai között felszabadult lendülettel készült humanoid tárgyak lebegnek. A járvány alatt napról napra egyre kiélezettebb helyzet és az aggasztó kilátások ezekben a furcsa, játékos tárgyakban oldódtak fel. Alapvető térgeometriai formák torzítása-összeillesztése és szabad asszociációk sora alakította őket nyugtalanságunk szereplőivé" – mondta Bornemisza Eszter.

A tárgyak alapanyagát a művész az általa betakarított sásból és gyékényből főzte. A papírpép puha és száradás utáni piszkosfehér árnyalata, lágy tapintású anyaga békés ellenpontja a karantén alatt kialakult nyugtalanító körülményeknek. 

A kiállítás augusztus 15-ig látogatható.

Fotó: Tihanyi Bence