De kicsoda is valójában Verne? S egyáltalán kinek is írta azokat a fantasztikus, kalandos könyveit?

Bevallom, én sokáig azt hittem, hogy Verne Gyula magyar író. Kis kamaszkoromban, mikor már olvastam regényeit, nagyon büszke voltam arra, hogy nekünk van egy ilyen csodás írónk, aki ilyen gyönyörű történetekkel ajándékozott meg bennünket. Aztán hirtelen jött a csalódás, és rá kellett eszmélnem, hogy bizony Verne francia volt, s nem magyar.

Csalódás volt, vagy mégsem? Is-is. Mert igaz, nem volt már számomra magyar az író, de a történetek még akkor is elbűvöltek.

A kalandok, a hősök, az érdekes technikai találmányok. A gyerekek még a mai napig falják regényeit. S ez bizony jó! Jó, hogy a mai kamaszgyerek, itt a XXI. század elején is azonosulni tud Verne XIX.sz.-i hőseivel. Azokkal a hősökkel, akik szintén gyerekek, kíváncsiak az életre, ki vannak éhezve a kalandra, a világ felfedezésére. S ezek a könyvbeli gyerekek még a mai napig elvarázsolják a mai gyerekeket. Hiszen melyik gyerek nem rajongana egy igazi Holdbeli utazásért, vagy egy igazi kincses szigetért? A kalandok mellett Verne szépen lassan körbeutaztatja olvasóit a Földön, elviszi olyan tájakra, ahová nemcsak a képzeletükben, hanem egyszer majd a valóságban is eljuthatnak. Így egy-egy Verne regény valóságos földrajz óra, teli ismeretterjesztő anyagokkal.

Verne művei nemcsak a gyerekolvasókra hatottak ilyen intenzíven, hanem rengeteg tudósnak adott ötletet, hogy a könyvben leírt találmányokat az életben is megvalósíthassák. Kutatók szerint 108 találmányt említ Verne a regényeiben, amelyből már csaknem hetven megvalósult. Ilyenek például: az űrhajó, a televízió, a gépfegyver, a légkondicionálás vagy a hangosfilm.

A tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja 1828. február 8-án született Nantes-ban.

Tizenegy éves korában, romantikus kalandvágyának engedve, megszökött otthonról, és elszegődött hajósinasnak egy Indiába tartó vitorlásra. Miután apja még időben “leszedte” a hajóról, megígérte szüleinek, hogy ezentúl csak képzeletben utazik.

Párizsban szerzett jogi diplomát; már az egyetemi évek alatt kapcsolatba került irodalmi körökkel, megismerkedett Victor Hugóval és Dumas-val. Az egyetem elvégzése után az ügyvédi hivatás helyett a színházat választotta: egymás után írta bulvárdarabjait és operettjeit.

Később a kor tudományos-technikai újdonságai, felfedezései felé fordult. A Rendkívüli utazások sorozatban az első kötete az Öt hét léghajón című regény volt, amely 1863-ban jelent meg. Ezt követte a Hatteras kapitány és az Utazás a Holdba.

Szemét hályog gyötörte, utolsó éveiben már alig látott; fia segített neki az írásban és a művek gondozásában. Az író 1905. március 24-én halt meg, Amiens-ben.

Nemzedékek nőttek fel művein, Magyarországon is rendkívüli népszerűségre tett szert a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Némo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogoff Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, A tizenötéves kapitány, vagy a Kétévi vakáció című kötete.

www.verne.lap.hu