Érdemes a tudományt választani!

Egyéb

A rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közkapcsolati és kommunikációs ügyek rektorhelyettese, elmondta, hogy 2005 óta azért rendezik meg Európa-szerte a kutatók éjszakáját, hogy minél több laikust hozzanak közelebb a kutatás és a tudomány világához. Mint mondta, az ELTE is igen nagy kínálattal vesz részt a programban, hiszen egy ilyen presztízsű egyetem számára a részvétel nem választás, hanem elvárás. Hozzátette, az ELTE programjainak tavaly már körülbelül 4000 látogatója volt. A céljuk az, hogy megmutassák a fiataloknak, hogy érdemes a tudományt választani.
Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a cégüknek igen fontos a Kutatók éjszakáján való megjelenés, és mintegy 1000 négyzetméter laborterületet mutatnak majd be az érdeklődőknek. Kiemelte, hogy nemcsak mérnökök mutatkoznak majd be, hanem az egyetemi partnerek is lehetőséget kapnak náluk. Fizikatanárok kísérletekkel fogják színesebbé tenni a programot. Jakab Roland közölte, küldetésük a kutatói életpálya bemutatása.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudhattuk, hogy a Kutatók Éjszakáját tavaly körülbelül 50-60 ezren látogatták meg, de remélik, hogy idén ez a szám alulról megközelíti majd a százezret, hiszen kibővült a helyszínek listája. A rendezvény egyik fő finanszírozója a saját kutatóintézetét mutatja be, emellett iskolákat is bevonnak. Arra törekszenek, hogy az emberek ne csak nézelődjenek, hanem próbálják is ki a kísérleteket, aktívan vegyenek részt a programban.


Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány képviseletében elmondta, hogy szinte az összes magyar egyetem szervez programokat a Kutatók Éjszakája alkalmából. Kitért a vidéki programokra is, így megtudhattuk, hogy a Debreceni Egyetemen például a vérünk megvizsgálására is lehetőség nyílik majd. Kiemelte, hogy a program ingyenes, de például a laborok bemutatóira előzetesen be kell jelentkezni a helyszűke miatt. Különösen a fiataloknak ajánlják a programot, akik még nem döntöttek a pályaválasztásról, mert a rendezvény közelebb hozhatja őket a tudományos pályához. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kutatók Éjszakájával indul az Erasmus Szabadegyetem is a Városligeti Műjégpályán.
A tájékoztatón bemutatták többek között a NAO-robotot, melyet az egészségügyben kívánnak alkalmazni a gyermekek hosszan tartó elzártságának megkönnyítése érdekében, és ki lehetett próbálni a fejmozgatással működő egeret is.
(Forrá: ELTE/Edupress)