fbpx

Ujjé a ligetben nagyszerű! - tavaszköszöntő a Vidámparkban

Már a bejutás is hátborzongató, hiszen a vaskapukkal lezárt parkba külön belépőt kell venni, de persze ez nem jogosít fel arra, hogy bárhová is felülhetünk.

Viszont most szerencsénk volt, a parkba ingyen bejuthattunk, s bizony még egy-egy körhintára, vasútra is ingyen felszállhattunk.

Így jutottunk be az Elvarázsolt kastélyba, amely sajnos most nem varázsolt el engem. Kicsit koszos, poros házikóba léphettünk be, a tükrök koszosak voltak, s némelyik talán törött is, a székek, amelyeknek ki kellett volna lökni a benne ülőt, nem működtek. Viszont a többi ?csoda” működött, csak kevés volt. Bár lehet, hogy csak nekem, a gyerekek kimondottan élvezték a visszafelé futó mozgólépcsőt, s persze a ?Hordót”, amely már évtizedek óta borogatja a látogatókat.

A mesevasútra kisebb sorban állás után ülhetünk fel, s irány János Vitéz kalandjai. Az igazán hideg barlangban folyamatosan hallgatjuk, a kissé kopott hangfelvételű költeményt. Jobbra és balra színtelen, idejét múlt gipsz szobrocskák, erős megvilágításban. A vasút persze úgy áll meg, hogy a hátsó sorokban ülők csak épphogy rápillanthatnak az élőképre, mert már robog is tovább a vonat.

Kiérve, újra a napfényben sétálhatunk, a park sáros, koszos, de hát ez a zord téli időjárásnak köszönhető. Vagy talán mégiscsak rendbe kéne hozni a környezetet is!

Jó lenne leülni egy-egy padra, kicsit napozni, de pad nincs, szívesen innék egy üditőt, de a büfét sehogy sem találjuk. Így marad a park másik érdekessége, a felújított és a régi fényében pompázó körhinta. Ez végre gyönyörű, európai színvonalú, méltó egy nagyhírű Vidámparkhoz. A lovak valóban mozognak, a kifestett hintó tényleg lenyűgöző, s pont annyi ideig forog, ameddig még nem szédülünk el.

Örültem ennek a kora tavaszi Vidámpark látogatásnak, különösképpen azért, mert ezt a forgatagot igazán olcsón úsztuk meg. Viszont, ha egy átlag napon látogatunk ki a parkba, akkor azt hiszem kész anyagi csőd lett volna az egész családnak. Csak mihez tartás képest, egy-egy ár: Viharvasútra egy embernek nem is egy jegyet kell váltani, hanem kettőt, ami már 600.- Ft., ha most négyen ülünk fel, akkor az már 2400.- Ft., s akkor még csak egy vasúton voltunk. Akárhogy is számolok legalább 20.000.- Ft. egy négytagú családnak az egynapos kirándulás, s akkor még nem ettünk és nem ittunk semmit.

Hogy mikor megyünk legközelebb a Vidámparkba, még nem tudom, de a közeljövőben nem hiszem , hogy sűrűn megfordulunk a Ligetben.

Összegezve, ha jó idő lesz és friss levegőre vágyunk, akkor inkább a hegyekbe fogunk kirándulni, s ha vasútra szeretnénk ülni, akkor inkább a régi Úttörő (ma Gyermek) Vasúttal utazunk.

Éljen a tavasz!

A rovat további cikkei