Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából július 8-án kárpátaljai gyerekcsoportok látogattak a Parlamentbe. Az egyik csoportot Hoppál Péter fogadta, mesélve nekik az Országházról, a minisztériumokról, és arról a vendégszeretetről, amelyet ő is mindig tapasztal Kárpátalján. Mint mondta: mi a kultúrát úgy képzeljük el, hogy lehetőség szerint már gyermekkortól minél többen eljussanak színházba, múzeumokba, és ezzel az életük természetes részévé válhasson a kultúra.

 

DSC_7597_Copy

Az államtitkár a gyerekeknek elárulta: ő is többször járt Kárpátalján, azt a hatalmas vendégszeretetet, kedvességet, amelyet ott tapasztalt, szeretné visszaadni a kormány, Magyarország is, amikor fogadja a kárpátaljai gyermekeket a táborokban.

 

DSC_7602_Copy

Mintegy kilencvenezer gyerek vesz részt idén az Erzsébet-táborok programjain az ország csaknem ezer településén 4,4 milliárd forintos állami támogatásból ? ezt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mondta el június 20-án a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor megnyitó ünnepségén.

 

DSC_7546_Copy

Novák Katalin kiemelte, hogy 2016-ban ötödik alkalommal rendezik meg a nyári Erzsébet-táborokat, amelyek fő helyszínei Zánka mellett Fonyódliget és az erdélyi Ivó. Országosan mintegy ezer településen zajlanak programok, köztük napközis és fogyatékossággal élőket fogadó táborok. Az elmúlt fél évtizedben mintegy háromszázezer gyerek töltötte szabadidejét az Erzsébet-táborok valamelyikében ? tette hozzá.

DSC_7670_Copy


Novák Katalin beszélt arról is, hogy a 73 tematikus tábort neves művészek és sportolók bevonásával szervezik meg. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is érkeznek a táborba kárpátaljai gyermekek, összesen 2100-an. A gyerekek egyik része az iskolán, másik része pedig a gyermekvédelmi hálózaton keresztül jelentkezett a táborba, mintegy 35 ezren pedig a településük közelében működő napközis táborokban tölthetik szabadidejüket.

DSC_7581_Copy


Novák Katalin kitért arra, hogy a zánkai táborban mostantól turnusonként 1800, a fonyódligetiben pedig turnusonként ezer gyermek üdülhet jelképes anyagi hozzájárulás fejében tíz héten át, több mint kétszáz programvezető jóvoltából.

Az Erzsébet-programról szóló törvény módosításával 2016 áprilisától az egyházi hátterű, a gyermekvédelemben és táboroztatásban jártas Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel az ifjúsági és a gyermekprogramok, valamint a gyermek- és az ifjúsági táborok szervezéséhez kapcsolódó feladatok megvalósulásáért. Idén várhatóan 35 ezer 6-16 éves fiatal töltheti a vakációját Napközi Erzsébet-táborokban is. A turnusok az ország csaknem négyszáz pontján, jellemzően oktatási intézményekben a hét öt napján biztosítanak programokat a résztvevő gyerekeknek.

 

DSC_7553_Copy

A nyáron az első négy turnusban összesen 28 168 kedvezményezett vesz részt a Napközi Erzsébet-táborokban, ami 798 nyertes pályázatot jelent.

 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár július 4-én elmondta: az Erzsébet-tábor társadalompolitikai eszköz, amely egyfajta küzdelmet szimbolizál a reménytelenséggel és a kilátástalansággal szemben. Hozzátette: igenis van esély arra, hogy ?ne engedjék el nyáron sem a gyerekek kezét?, lehetőség van értelmes programot és a felemelkedés esélyét kínálni számukra ebben az időszakban is.

 

DSC_7686_Copy

Czibere Károly szerint a táborok, amelyeket ötödik éve szerveznek meg, csökkentik a csellengés, az elkallódás veszélyét, továbbá közösségteremtő erejük van. Mint mondta: prioritásként kezelik a fejlesztést, amely a jövőbe történő, hosszan megtérülő befektetés. Közölte, hogy a táborokban tematikaként kínált sport, művészet és informatika mind olyan lehetőség, amely a felzárkózáspolitikát eredményessé teszi.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond