fbpx

10 gyerekkönyv karácsonyra babáknak és óvodásoknak

Karácsonyi könyvajánlónk a 0-3 és a 3-6 éves korosztály számára.

Bajzáth Mária – Probojcsevity Iván: Az állatok karácsonya (Kolibri Kiadó, 10 oldal)

Bajzáth Mária nyolcéves fiával, Ivánnal közösen írta meg ezt a kis Jézus születését ünneplő és az állathangok utánzására épülő, leleményes mesét. A már jól ismert történetet izgalmas szemszögből, a betlehemi állatok nézőpontjából ismerhetjük meg. 

Ez a kedves lapozgató a legkisebbek számára teszi érthetővé a karácsony lényegét, ezáltal az egész család számára még meghittebb lehet a közös ünnepvárás.

A két szerző
Fotó forrása: mese.mesepedagogia.hu

Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője (Naphegy Kiadó, 32 oldal)

Mackó igazán kedveli az ünnepeket, kedvence a karácsony. A készülődés azonban sokkal nehézkesebb, mint ahogyan azt gondolta. A gyerekek segítségét kéri, hogy megtalálja az elveszett ajándékot, a karácsonyi gyertyát és a csillagot, majd a vendégeknek szánt nyalóka beszerzéséhez, a torta és a sütik kiválogatásához is szüksége lesz a kicsikre. A rejtvényes böngészők a gyerekeket és a felnőtteket is egyaránt lefoglalják, az izgalmas képek és fejtörők az egész családnak jó mókát jelentenek.

Forrás: KönyvesBlog

Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka (Kolibri, 42 oldal)

Általában a Mikulás az, aki mindenkit megajándékoz december elején. De vajon ki ad ajándékot magának a Télapónak? Vili, a kis manógyerek szeretné meglepni a nagyszakállút is. Mivel épp tizenkét nap van hátra karácsonyig, ezért tizenkét ajándékkal készül. Meglepetései azonban nem egészen úgy sülnek el, ahogy tervezi, így nemcsak a Mikulás, hanem az egész falu jó kedvre derül. A Mikulás tizenkét ajándéka klasszikus mesekönyv, amely az ajándékvárással szemben az ajándékozás öröméről szól. 

Mikulás tizenkét ajándéka
Forrás: talaldki.hu

Farkasházi Réka: Életmesék (Helikon, 104 oldal)

Óriási kedvencünk a két éve Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint Boldizsár Ildikó kollaborációjából született Igazi karácsony című mesekötet és a hozzá tartozó CD, ezért már nagyon vártuk az Életmeséket is. Ezt a mostanit is Szimonidesz Hajnalka légies illusztrációi teszik szebbé. A friss kötet a mesélés ősi és bensőséges hagyományát idézi meg, amikor a szülő a család mindennapi eseményeiből sző mesét. A történetekből összeálló album az együttélés nehézségeit, a veszteségek feldolgozását, a másság elfogadását teszi könnyebbé, miközben egyenrangú partnerként kezeli a kis hallgatót. Végtelen türelem és szeretet hatja át ezeket a meséket.

Életmesék
Forrás: YouTube

Cseri Zsolt: Luca az első b-ben (szerzői kiadás, 32 oldal)

Luca az első b-ben az egészséggel, betegséggel kapcsolatos konfliktusokba, problémákba botlik, amelyeket mindig az apukája által készült versek oldanak fel. A vérvételről, cukorbetegségről, nátháról, csonttörésről, fogorvosról szóló játékos versek érzékenyítik a kicsiket, valamint segítik őket, hogy fel tudják tenni a kérdéseiket a szülőknek. 

Gurmai Beáta: Borka könyve (Central, 48 oldal)

A hagyomány, a tradíciók, a közös történetek és a család fontosságát hangsúlyozza a történet főhőse, Borka, akinek a varázsruháját az ükmamája hímezte. Ez a ruha a családban épp úgy öröklődik anyáról a lányra, ahogy a családnév apáról fiúra. A varázsruha segít Borkának és a róla olvasó gyerekeknek eligazodni a család ágas-bogas fájának rejtelmeiben. A világon mindenkinek van varázsruhája, itt a lehetőség, hogy belebújjunk! Összebújós, bekuckózós mese a Borka könyve

Forrás: konyvekhangja.blogspot.com

Nagy karácsonyi játékkönyv (Móra, 22 oldal)

Nyolc ismert táblás játék karácsonyi változatát tartalmazza ez a varázslatos képekkel illusztrált, különleges könyv. A könyv végén található, kipattintható elemekből elkészíthetjük a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve pedig elmerülhetünk egy parti libafutmanban, kígyók és létrák játékban vagy egy Ki nevet a végén?-ben. A varázslatos Karácsonyfalva különböző helyszínein megelevenedő játékok jó mókát ígérnek az egész családnak a karácsonyfa alatt.

Forrás: talaldki.hu

Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv (Scolar, 160 oldal)

Benedek Elek munkássága előtt tiszteleg a szerző születésének 160. és halálának 50. évfordulója alkalmából összeállított meseválogatás. A különleges kiadványban Elek apó leghíresebb és legkedveltebb meséi szerepelnek, azok, amelyek nemzedékek meseélményének lettek meghatározó darabjaivá. Igazi családi olvasókönyv ez a kiadvány, amelyben mindenki megtalálja kedvenc történetét a legkisebb mesehallgatóktól a nagyobb gyerekeken át egészen a felnőttekig. A huszonöt mese között állatmesék, tündérmesék, tréfás mesék és mondák is szerepelnek.

Forrás: bookline

An Leysen: Diótörő (Scolar, 48 oldal)

Az 5 évnél idősebbeket szólítja meg An Leysen E.T.A. Hoffmann klasszikus karácsonyi meséjének átdolgozásával. Idén Marika egy fakatonát kap ajándékba Dosselmeier bácsitól. Egy diótörőt. Éjjel aztán kiderül, hogy az új játék nem csak diót tud törni…  A meleg hangulatú képek teszik még varázslatosabbá a rettenetes egérkirály és a varázslatosan szép Cukortündér álomvilágát.

Forrás: olvasovaneveles.gportal.hu

Gryllus Vilmos: Félperces mondókák (Teknős Könyvek, 16 oldal)

Macska, mókus, teknős és sok más kedves állat elevenedik meg Gryllus Vilmos játékos rímeinek és Megyeri Annamária életteli rajzainak köszönhetően ebben a lapozóban, amit a kisgyerekek egész biztos nem csak fél percig forgatnak majd… 

Forrás: Bookline

France Quatromme: Francia karácsony (Csimota, 16 oldal)

Minden nemzet másképpen ünnepli a karácsonyt. De családonként is nagyban eltér, hogyan készülünk az ünnepre. Ami azonban mindig közös: az, hogy a gyerekek mindenhol izgatottan várják a nagy napot. Ez a mese nagyszerű lehetőséget teremt a karácsonyi előkészületek átbeszélésére, a különféle szokások, hagyományok elmesélésére.

A rovat további cikkei