two-boys-3396713_960_720
Fotó: pixabay.com


A gyermekek állama megnyitja kapuit Szentendrén!

Lurkócia, Szentendre gyerekállama idén is megnyitja kapuit a helyi és a környékről érkező gyermekek és családjaik számára, ehhez pedig a MANK Galéria is csatlakozik: közös városépítésre invitálják a családokat. A geometria szépsége című kiállítás képei alapján a gyermekek és szüleik együtt alkothatnak, majd a Szentendrei Régi Művésztelep gyönyörű parkjában tehetnek sétát. A Czóbel parkban színes programok: koncertek, mese-előadások, kézműves foglalkozások, pihenő-sziget, játszópark, sportprogramok, logikai játékok és a helyi táncegyesületek bemutatói várják a látogatókat.

 

A részletes program ITT található.

Lurkocia
Fotó: szentendreprogram.hu

 

Hétpróbával és vetélkedővel is készülnek a cirkuszok a gyermeknapra

A Fővárosi Nagycirkusz többek között állatsimogatóval, hétpróbával és bemutatókkal várja a gyerekeket május 27-én, a Richter Flórián Cirkusz pedig május 26-án szervez gyereknapi Ki mit tud?-ot Pécsett. A Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt rajzverseny, buborékfújás, Kabai Alex-koncert, állatsimogató, kutyás bemutató, arcfestés is lesz, de a cirkusz aktuális műsorában szereplő fókákkal is lehet majd fotózkodni május 27-én. A Városliget Zrt. sátra mellett, az egykori Petőfi Csarnoknál a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola gyermeknapi hétpróbájára várják az érdeklődőket.

weightlifter-3146825_960_720
Fotó: pixabay.com

 

A Richter Flórián Cirkusz május 26-án gyermeknapi cirkuszi Ki mit tud?-ot szervez Pécsett, ahol a korábbi felhívásokra jelentkező 6 és 25 év közötti fiatalok egyénileg és csoportosan mutathatják be tudásukat balett, zene, ének, torna, ritmikus gimnasztika, latin tánc, bűvészkedés, zsonglőrködés, rúdtánc és kisállat tréner kategóriákban. A nyertes szerepelhet a július 14-ei Cirkuszok Éjszakáján Zamárdiban, a Richter Flórián Cirkusszal.

 

Hetedhét Játékfesztivál Székesfehérváron

Idén is megrendezik a Hetedhét Játékfesztivált Székesfehérváron: a gyermeknap hétvégéjén, május 26-án és 27-én minden a gyerekekről szól majd. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa ?állati jó fesztiválnak? nevezte az idei rendezvényt, hiszen ezúttal az állatok kerülnek a középpontba. A gyerekeknek múzeumi élményeket is kínálnak, ezúttal a Deák Gyűjteményt látogathatják, ahol játékos formában ismerhetik meg a kiállítási tárgyakat.

4_136
Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu

 

A fesztivál hétpróbája során arra kérik majd a gyerekeket, hogy segítsenek megtalálni az elveszett Teddy mackót, akit a Hetedhét Játékmúzeum lakói kétségbeesve keresnek: összesen hét sikerpecsétet kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a mackó végre hazajusson. Emellett rengeteg más játékot is kínál a fesztivál a belvárosban: felhővadászat, ládavasút, különböző fajátékok, lovagi torna, élményműhely, valamint kézműves foglalkozások várják az apróságokat. A színpadon Fabók Mancsi, Fekete Dávid, a Vaskakas Bábszínház, a Tintaló Társulás, a Bóbita Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház előadásai a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek, ahogyan a családi koncertek is: május 26-án délután Bolba Éva és a JAZZterlánc, 27-én délelőtt Palya Bea, délután pedig a Klárisok zenekar muzsikál.

 

A részletes program ITT található.

 

Ezer Lámpás Éjszakája

Az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést 2011-ben indították el azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) kapcsolódik. A szervezők Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Siófokon, Székesfehérváron és Vácott is színes programokkal várják a gyermekeket és a családokat. Budapesten a Városligetben tartják meg a rendezvényt: fellép mások mellett Dallos Bogi, L. L. Junior és a Belmondo, de arcfestés és rajzfoglalkozás is lesz! Siófokon Freddie és Varga Viktor ad koncertet, míg Győrben Rácz Gergő és a Hősök.

 

A részletes program ITT található.

ml_150531_379_resize
Fotó: ezerlampasejszakaja.hu

 

Gyermeknap a Müpában

Ismét a gyermekek veszik birtokba május utolsó vasárnapján, 27-én a Müpát, ami erre az alkalomra valódi csodaországgá alakul. Az ingyenes Cifra Palota XXL ? Gyermeknapot május 27-én a PASO koncertje nyitja, lesznek zenék és mesék három színpadon; bent a Müpában és kint szabadtéren is rengeteg kreatív és ismeretterjesztő foglalkozás várja azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik tartalmas kikapcsolódásra és felejthetetlen élményekre vágynak.

 

A Müpa rezidens gyerekzenekara, a Búgócsiga Zenede idén sem maradhat ki a fellépők közül, de színpadra lép még a Csurgó zenekar, a gyermekek alkotta ütőzenekar, a Drums Ütőegyüttes pedig Samba ? la drums koncertjével varázsol igazi fesztiválhangulatot. A legkisebbeket ezúttal is a Mesés-táncos színpad várja, ahol Benedek Kriszta Kerekítő Tippentője után a Tintaló Társulat Horgászni tilos! című cirkuszi produkcióját élvezhetik a kicsik, majd a Süni, a pökhendi című bábjáték következik. A Szamárfül Projekt drámapedagógiai műhely A gomba alatt című előadással érkezik, a Napra-Forgó pedig pörgős táncházzal rázza fel a közönséget.

 

A részletes program ITT található.

Cifra_Palota_XXL_-_Gyermeknap_Mupa_credit_Palyi_Zsofia2
Fotó: Pályi Zsófia

 

Múzeumtúra a gyermekeknek

A gyermeknapot a Mozaik Múzeumtúra sem hagyja ki! A szervezők a Millenárison május utolsó hétvégéjén játékos foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, legyen szó akár múzeumpedagógiai, drámapedagógiai vagy éppen élmény alapú fejlesztésről. A gyerekek különböző eszközök, kellékek segítségével játékosan kalandozhatnak a múzeumok világában.

 

A részletes program ITT található.

 

Pagonyfeszt a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében

A Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében rendezik meg május 26-án a Pagonyfesztet, amelynek keretében számos színházi, mesés, zenés, kézműves programmal várják a kicsiket és a nagyokat. Az érdeklődők részt vehetnek Boribon-koncerten, megismerhetik Marék Veronika meséjét, A bohóc és a kis majmot egy különleges színházi előadásban, valamint meghallgathatják a Pöttyös néni történetet, melyet Molnár Piroska mesél majd el. A gyermekek Tintaló Cirkusz jóvoltából beleshetnek a cirkusz kulisszái mögé is!

 

A részletes program ITT található.

Pagony
Fotó: Nyári PagonyFeszt ? Irány a kert! esemény Facebook-oldala

 

Családi programok Debrecenben

Családi gyereknapi programokkal várják május 26-án és 27-én a kicsiket és nagyokat Debrecen kulturális és művészeti intézményei. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban a gyerekeket Csőke Kitti művészetpedagógus vonja be az alkotás és a befogadás játékába és örömeibe, a felnőtteket pedig Szalai Kata, A fekete lyuk című kiállítás kurátora hívja kötetlen beszélgetésre Madácsy István grafikus tárlatára. A Kölcsey központban Halász Judit ad koncertet, de Esélynap címmel érzékenyítő programok is lesznek fogyatékossággal élő csoportokat képviselő civil szervezetek munkatársainak közreműködésével, illetve kézműves foglalkozásokat is tartanak. A kicsiket a Medgyessy Ferenc emlékmúzeum felújított udvarára várják színes programokkal, a 16 éven felüliek pedig a Felnőtt is lehet gyerek program keretében ismerkedhetnek meg az egykori polgári kaszinóval, a nagy múltú Debreceni Casino Egyesület világával.

 

Kultúra.hu/MTI