Egy év kihagyás után Győr idén ismét a tánc fővárosa lesz a nyár elején: online és szabadtéri közösségi vetítések, illetve közönségtalálkozók mellett három nagyszabású produkciót is tartanak a város szívében.

A meghívott előadások egy része online lesz elérhető

az adott napon reggel 7-től este 10-ig. A kortárs alkotók és előadók sorában látható lesz az Inversedance – Fodor Zoltán társulat Vérző patak című darabja. A fesztivál második napján a Hámor József nevéhez köthető Gangaray Dance Company darabjában az ókori Agora válik a tánc spirituális szentélyévé.

A továbbiakban bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház a hozzájuk rendszeresen visszatérő Anton Lachky egyik darabjával, az idén 30. jubileumát ünneplő Budapest Táncszínház vadonatúj premierjével, a Viszlát a levegőben! című művel. A Székesfehérvári Balett Színház táncdrámát alkotott tavaly a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára, amit szintén online láthatunk csakúgy, mint Bozsik Yvette groteszk retródarabját, a gyerekkori élményekből összegyúrt Nyaralást.

A zárónapi virtuális színpadon a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás legutóbbi, személyes hangvételű, családtörténeti remekműve, a Credo jelenik meg.

Egy új helyszín kapcsolódik be a győri Magyar Táncfesztivál eseményeibe: a gyönyörű, barokk palota, az Apátúrház.

Itt rendezik a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat. Ezek között lesz Venekei Marianna Tűzmadarak című alkotása, Frenák Pál legutóbbi, Spi_der című darabja és a Pécsi Balett nagy sikerű Rómeó és Júlia előadása is. Minden este, az előadások előtt az érdeklődők találkozhatnak az alkotókkal is.                       

Venekei Marianna: Tűzmadarak. Fotó: Berecz Valter

Az Apátúr-ház a 6. Gyermek Táncfesztivál helyszínévé is válik élő produkciókkal, este pedig kultúr-gasztróudvarrá alakul. Itt élőben láthatjuk Gryllus Vilmos és a Győri Balett Maszkabál című  táncszínházi produkcióját, a Tünet Együttes Kucok című interaktív előadását óvodásoknak, valamint Kulcsár Noémi és a Tellabor Állatok farsangja című táncmeséjét.

A hétvégén egy 500 férőhelyes nézőteret és szabadtéri színpadot alakítanak ki a város szívében, a Széchenyi téren. Itt mutatkozik be először élőben a Győri Balett új darabja, amely a világzenei műfaj jeles képviselője, Lajkó Félix és a társulat igazgatója, Velekei László alkotói fúziójából jött létre GisL címmel, a klasszikus balettirodalom remekét, a Giselle-t álmodva újra. 

Velekei László: GisL, címszerepben Herkovics Eszter Adria.
Fotó: Győri-Balett/Lakatos János

Részletes program itt.

Nyitókép: Vérző patak. Fotó: Inversedance.com/Csendes Krisztina