Györfi Anna zenei általánosba járt, majd a Városmajori Gimnázium ének-zene szakán folytatta tanulmányait. 2000-ben felvételt nyert az Angelica leánykarba, amelynek 10 évig volt a tagja. A kórus nemzetközi szinten is elismert, több más díj mellett első helyezést ért el a 2004-es athéni kórusolimpián.

Hat évig zongorázott, két évig járt ütő szakra. Gyermekkorában lehetősége nyílt a fővárosi színházak deszkáin elkezdeni pályáját (Budapest Operettszínház, Madách Színház, Erkel Színház, Magyar Állami Operaház). 2007-ben végzett a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Musical Stúdiójában. 2004 óta a progresszív szimfonikus jazz-rockot játszó Fugato Orchestra énekesnője. Még Balikó Tamás szerződtette 2008-ban a Pécsi Nemzeti Színház Társulatához.

A fentiek is jelzik, hogy lényét alapjában véve a zene határozza meg, biztos klasszikus énektudása, a zenéből fakadó harmónia. Ennek ellenére széles skálán bizonyítja sokoldalúságát, operettben és musicalban éppúgy sikeres, mint prózai szerepeiben. Klasszikusokat ugyanúgy hitelesen alakít (Antigoné), mint akár kortárs műveket vagy modern, a megszokottól eltérő rendezések figuráit.  Legyen Iluska a János vitézben vagy Énekesnő a nyomasztó témájú Gettóban, Tourvelné a Veszedelmes viszonyokban vagy a Kőműves Kelemen Annája, színpadi jelenléte, kisugárzása minden alakítását kiemelkedően hitelessé teszi.

A Domján Edit-díj kuratóriuma könnyű szívvel ítélte a Pécsi Nemzeti Színház színművészének a 2021. évi díjat, tudván, hogy Györfi Anna megőrzi és továbbviszi a legendás művésznő szellemiségét.

A díjat Takács Kati színművész, a kuratórium elnöke és Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára adta át december 21-én a Pécsi Nemzeti Színház Kőműves Kelemen-előadása után.

A Domján Edit Alapítványt 1992-ben hozták létre a fiatalon elhunyt művésznő közeli barátai, rajongói: Almási Éva, Avar István, Kaló Flórián, Káldy Nóra, Lőte Attila, Mándy Iván, Nagy Anna, Petrovics Emil, Psota Irén, Szabó Gyula, Szinetár Miklós. Célja a művésznő emlékének ápolása. A neves szakemberekből álló kuratórium minden évben egy 40 év alatti, vidéken játszó színésznőt ismer el az alapítvány díjával, aki játékában, habitusában leginkább hasonlít a felejthetetlen magyar művésznőre.

Szakonyi Károly, a kuratórium egykori elnöke így emlékszik rá: „Olyan színésznő volt, akit a nézőtéren ülő férfiak imádtak, a hölgyek pedig irigyeltek bűvös lényéért. Titokzatos volt és szeretnivaló. De lehet, hogy mégsem szerettük eléggé. S talán ezt törlesztjük emléke ápolásával, azzal, hogy az újabb és újabb generációk is megtudhassák, milyen nagyszerű színésznő volt és nagyszerű ember.”

2021 jubileumi év: az idén adja ki a kuratórium 20. alkalommal az elismerő oklevelet. Érdekesség, hogy legelső alkalommal szintén az akkor még Pécsi Nemzeti Színházban játszó színművész, Jónás Judit vehette át a díjat.

Fotó: Körtvélyesi László