A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert-emlékháza 2022-es rendezvénysorozattal helyezi művészettörténeti kontextusba az évfordulós képzőművész életművét, úgy, hogy művészetének eddig ismeretlen árnyalatai és variációi is láthatóvá váljanak.

Az emlékév nyitóeseményeként nagyszabású életmű-kiállításra került sor a kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

Az emlékév kiállítás-sorozatának harmadik állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója. A július 31-én, vasárnap 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően az egyház tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattak. A festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok.

Györkös Mányi Albert: Bőgőt cipelő szamár

A megnyitón felszólal Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkész, az esemény házigazdája, dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke, Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere és Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora.

A nyitóképen Györkös Mányi Albert: Önarckép (részlet). Forrás: Maszol.ro