fbpx

Győztesek évada - győzzön a zene!

A Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutatójának korosztály-győztese és egyik legnagyobb felfedezettje, a 11 éves zongorista, Boros Misi, vagy az Artisjus által 2015-ben az év zeneművének választott Pert em Heru című oratórium zeneszerzője, Tallér Zsófia is közreműködik a Kodály Filharmónia következő évadának programjában. A Győztesek évada olyan kiváló szólistákat is felvonultat majd, mint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Jandó Jenő, vagy a debreceni születésű, jelenleg a Berlini Filharmonikusokkal játszó Szűcs Máté, aki a liége-i Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny első helyezettje volt. Szerepel a vendégek között a 2011-es Lutoslawski Nemzetközi Csellóverseny első- és nagydíjasa, a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaverseny ?ezüstérmese?, a lengyel Tomasz Daroch, illetve az ausztrál Carolyn Watson, aki 2013-ban a távoli földrész legjobb pályakezdő karmesterének bizonyult, és a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny harmadik helyezettjeként kapta a Kodály Filharmónia meghívását. Nem kell azonban távoli földrészekről hívni vendégeket ahhoz, hogy győztesekre leljünk: több koncerten is közreműködik a 2015/16-os szezonban a Lautitia Gyermekkar, mely 2011-ben az első Kórus-világbajnokságon világbajnoki címet és nagydíjat is kapott, valamint 2013-ban, az I. Kórus-Európa bajnokságon begyűjtötte az Európa bajnoki címet is.

kodalyfilh

Igazán szép program várja a debreceni zenekedvelőket a következő évadban: az év zeneművének választott Pert em Heru című oratórium mellett olyan kortárs zenei nagyságok művei csendülnek fel, mint például Orbán György, Vajda János, Dubrovay László kompozíciói. A klasszikusok között elhangzik majd Mozart Esz-dúr kürtversenye, Händel Vízizenéje, Muszorgszkijtól az Egy kiállítás képei, Mahler 5. és Mendelssohn úgynevezett ?Skót? szimfóniája, valamint a népszerű Orff-zenemű, a Carmina Burana is. A bérletes műsor vendégprodukciói is ígéretesek: ahogyan már megszokhattuk, ismét nagyszerű programmal, Mozart, Haydn és Beethoven Esz-dúrban komponált alkotásaival érkezik Debrecenbe Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, emellett jön a Muzsikás együttes, és egy másik ifjú virtuóz, a klarinétos Lugosi Dániel Ali közreműködésével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is. Izgalmas zenei vállalkozásnak a következő szezonban sem leszünk híján, 2014. október elsején már sikeresnek bizonyult a Budapest Jazz Orchestra és a Kodály Filharmonikusok crossover koprodukciója, 2016 márciusában pedig az Oláh Kálmán trióval közösen fedezik majd fel a debreceni zenészek a klasszikus és a jazz-zene határmezsgyéit.

A Kodály Kórus következő szezonjának kiemelt eseményeként az énekkar alapítójának 100. születésnapjára emlékezik. Gulyás György tiszteletére az együttes április 11-én, a Város Napján ad ünnepi hangversenyt, melyen a névadó, Kodály Zoltán két emblematikus műve, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus csendül fel.

A Kodály Filharmónia 2015/2016-os évadának koncertjei új helyszínen zajlanak: mindegyik hangversenyt a Kölcsey Központ nagytermében tartják. A jegy- és bérletárak változatlanok maradnak az előző szezonhoz képest. A Korzó és a Napló bérletben 10-10 koncert szerepel, a Gulyás bérlet 4 koncertet tartalmaz. A bérletezés június 15-étől kezdődik, a korábbi bérleteket augusztus 31-éig újíthatják meg a tulajdonosok. Új bérletet mindegyik sorozatban az első koncertek napjáig lehet váltani.

A rovat további cikkei