Elsa Dreizig francia-dán szoprán énekesnő idén, a besztercei születésű Stefan Pop tenorista 2010-ben kapott első díjat a rangos komolyzenei világversenyen ? mondta el Magonyi Andreas Zsolt, a GuliAnd Menedzsment képviselője október 26-án az esemény sajtótájékoztatóján. Mellettük a Magyar Állami Operaház művészét, az egész Európában elismert mezzoszoprán Wiedemann Bernadettet és a Pannon Filharmonikusok fiatal trombitaművészét, Kiss Alexandrát hallhatja a közönség ? tette hozzá. A műsoron a legnépszerűbb operák, operettek szerepelnek, részletek hangzanak el többek között Verdi Traviata, Rigoletto, A trubadúr, Puccini Bohémélet című művéből, valamint Kálmán Ferenc Csárdáskirálynő és Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjéből. Kiss Alexandra népszerű, spanyol alapokon nyugvó trombitaszólóval készül. Könnyed, szórakoztató, de magas színvonalat képviselő koncert lesz, annak érdekében, hogy minél szélesebb közönséget érjen el ? mondta a szervező.

a_operagala
Fotó: iranypecs.hu

 

A gálán, amelyet Pécs város támogatásával a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a GuliAnd közösen rendez, a MÁV Szimfonikus Zenekart Israel Gursky vezényli, aki többek között a Washington National Opera és a Los Angeles Opera karmestere, valamint Domingo és Andrea Bocelli koncertjeit is dirigálja. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Plácido Domingo legutóbbi pécsi látogatásán javasolta, hogy vigyék tovább az első, 2008-as pécsi fellépése óta közte és a város közt kialakult jó kapcsolatot. A novemberi operagála megrendezése ennek köszönhető ? tette hozzá.

14441011_1375216039173251_5207582544584819747_n
Fotó: Pécsi randevú ? Operagála Facebook-oldala

 

Plácido Domingo az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fővédnökeként kétszer adott teltházas koncertet a baranyai megyeszékhelyen, valamint 2009-ben Budapesten és Pécsett rendezett Operalia gálahangversenyt. A művészt idén februárban a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták. Az Operaliát 1993-ban azért alapította, hogy új tehetségeket fedezzen fel, és a zsűri elnökeként segítse a fiatal művészeket. Magonyi Andreas Zsolt megjegyezte: reméli, hogy a világhírű tenor egyszer majd fellép a pécsi Kodály Központban is szólistaként vagy karmesterként.

Forrás: MTI