fbpx

Ha augusztus, akkor orgona – Interjú Szamosi Szabolccsal

A Filharmónia Magyarország idén augusztus 6-án rendezi az Orgonák éjszakáját, de egész hónapban a hangszerek királynőjének csodás hangját hallhatja a közönség országszerte. A programokról az ötletgazda, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Szamosi Szabolcs mesélt.

Negyedik alkalommal rendezik meg az Orgonák éjszakáját, melynek ön az ötletgazdája. Miért pont ennek a hangszernek lett saját éjszakája?

Egyszerű az oka: az orgona a egyik legsokoldalúbb és legérdekesebb hangszer, bár orgonaművészként minden bizonnyal elfogult vagyok. Több billentyűsora van, a pedálokon az orgonaművész „táncolni tud”, vannak kapcsolók, amik úgy néznek ki, mint egy pilótafülke műszerfala… Ez az a hangszer, amelyik az év többi napján a templomok karzatán húzódik meg szinte láthatatlanul, az Orgonák éjszakáján pedig izgalmas programokkal találkozhatnak a templomok falain belül és kívül, ezzel népszerűsítve a hangszerek királynőjének is nevezett orgonát.

Milyen programokkal várják a közönséget?

Augusztus 6-án többek között olyan különleges hangszerpárosításokkal várjuk a hallgatóságot, mint Zséda, Pálúr János és Horváth István közös koncertje a pécsi Kodály Központ parkjában, Mészáros Zsolt Máté és Dúlfalvy Éva koncertje Végh Lajos homokanimációs kíséretével a Mátyás-templomban, Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter varázslatos improvizációs hangversenye Tihanyban, de lesz több belvárosi templomot összekötő koncertsorozat Kecskeméten is.

Újdonság idén, hogy Budapesten, Nyíregyháza-Sóstón és Szegeden a zenélő szökőkutakból is orgonaszó hallatszik majd, mindemelett Miskolcon és Nyíregyházán orgonatúrán koptathatjuk a túracipőnket. Pécsen részt vehetnek hűsítő zenei sétán a Zsolnay Kulturális Negyedben, kalandozhatnak egy rendhagyó planetáriumi előadáson a csillagos égbolton.

Nem beszélve arról, hogy ezen a napon az ország bármely pontján, bármikor felbukkanhat egy orgona.

Így igaz, napközben vándororgona viszi hírét az esti koncerteknek. Országszerte ingyenes hangversenyekkel találkozhatnak gyógyfürdőkben, kórházak és idősotthonok udvarán. A Balaton északi és déli partján is felbukkan a hangszerek királynője. Kiss Zsolttal és a Four Bones harsonaegyüttessel Szigligeten, Tapolcán, Balatonfüreden és Balatonalmádiban találkozhatnak. Nincs kettő négy nélkül címen pedig a Tóth–Vajna ikerpár négykezes orgonakoncertjeit tekinthetik meg a Balaton déli partján: Balatonfenyvesen, Balatonbogláron, Balatonlellén és Balatonföldváron.

Az ország déli részén Balatoni Sándor orgonaművész fog játszani az Ördögkatlan Fesztiválon, a harkányi fürdőben, az orfűi kistónál, Pécsen a Jókai téren és Villányban a Diófás téren. Dóbisz Áron játékát a kiskunmajsai és a mórahalmi fürdőben, a makói Hagymatikumban és Szegeden a Móra parki szökőkútnál hallhatják majd. Miskolc környékén pedig a mezőkövesdi Zsóry fürdőben, a tiszaújvárosi fürdőben, a miskolctapolcai barlangfürdőben csendül fel a hangszerek királynőjének hangja. A Filharmónia programjain kívül kapcsolódó eseményekkel is találkozhatnak, például Budafokon déltől késő estig mindig más-más arcát mutatja meg a különböző hangversenyeken a hangszerek királynője.

Mit lehet tudni az OrgonaPont-sorozatról?

Augusztusban a hagyományokhoz híven ismét lesz OrgonaPont-sorozat. A koncertek különleges nyáresti élményeket kínálnak a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára országszerte. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindenki számára.

A hangszerek királynőjét a a legtehetségesebb orgonaművészek szólaltatják meg. Unikális élményben lehet részük az OrgonaPont-koncertekre ellátogatóknak, hisz ritka hangszerpárosításokat hallhatnak, valamint minden egyes koncert repertoárja különleges műgonddal került kiválasztásra. Idén olyan fantasztikus fellépőket köszönthetünk, mint Sebestyén Márta, Vizin Viktória és a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara.

Vannak további tervek a nyárra?

Az orgonakoncerteken kívül nyáresti koncertjeinken koccinthatnak egy pohár borral a zenére Sopronban, Pécsen, Szegeden, Gyulán és Miskolcon. Végül a nyarat a Zeneszüret Fesztivállal zárjuk szeptemberben, a pécsi program nyitóhangversenyén a „negyedik tenort”, az argentin világsztárt, José Curát köszönthetik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Latin szerelmes dalokat hallhatnak a maestro átiratában, és részletek csendülnek fel a leghíresebb operaszerepeiből Magyarország legjobb akusztikájú termében, a Kodály Központban.

Nyitókép forrása: Filharmónia Magyarország

A rovat további cikkei