A szabadtéri játszóhelyeket érintő kérdésekről szólt a Magyar Színházi Társaság Jó kérdés sorozatának második online része. Beszámoló.

Elkezdődnek a próbák a szabadtéri színházakban, júliustól pedig előadásokat is tartanak. Hány nézőt engednek be? Kötelező lesz-e a maszk? Drágulnak-e a jegyek?

A Szabadtéri Színházak Szövetsége korábbi
nyilatkozatában azt kérte, hogy egy hónappal előre jelezze a kulturális tárca,
milyen feltételekkel tarthatjuk meg a tervezett programokat – mondta Pócza
Zoltán, a szervezet elnöke. A kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és
Várszínház igazgatója hozzátette: komoly előkészületeket igényel, hogy elindíthassák
az évadot, ehhez képest a múlt hét csütörtöki rendelet szerint már másnaptól játszhattak
volna. „Mindannyian abban reménykedünk, hogy lesznek még enyhítések. Ha csak
minden negyedik székre ültethetünk nézőt, az komoly nehézséget jelent, ráadásul
kötelező esőnapot hirdetnünk, mert zárt térben nincs mód az előadások
megtartására.”

A szabadtéri színházak mindegyike sajátos infrastruktúrával rendelkezik, e tekintetben a kőszínházak homogénebbek – jegyezte meg a Szentendrei Teátrum igazgatója. Vasvári Csaba arról beszélt, hogy Szentendrén minden évben fel kell építeni a színpadot és nézőteret, nincs olyan játszóhelyünk, amely egész évben áll. „Nálunk nem működik, hogy csütörtökön bejelentik, és pénteken felmegyünk a deszkákra. Ez más típusú szabadtéri rendezvényeknél, például sportrendezvényeknél lehetséges, a színház egészen más jellegű felkészülést igényel. Le kell kötni a produkciókat, megkötni a szerződéseket, felépíteni a nézőteret, színpadot és belekalkulálni legalább egy egyhónapos próbaidőszakot. Mi augusztus 16-i évadkezdéssel terveztünk –a korábbi, augusztus 15-ig szóló korlátozások miatt –, most fontolgatjuk az augusztus 7-8-i indulást.”

Vasvári Csaba megjegyezte: a szentendrei teátrum sajátos helyzetben van, mert a támogatások csökkentése miatt eleve összébb kellett húzniuk a nadrágszíjat. „Szentendrén a műsor gerincét mindig a bemutatók képezik. Ilyen körülmények között nem éri meg felépíteni a csaknem négyszáz fős nagyszínpadot. Elsősorban kamaraelőadásokban gondolkodunk a Ferenczy Múzeum udvarán, és lesz egy gyerekteátrumi szekciónk a Duna-parti művelődési ház kertjében.”

Nagyon vártuk a rendeletet, mert ez kijelölte, milyen körülmények között tarthatjuk meg a nyári évadot vagy annak egy részét – hangsúlyozta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Herczeg Tamás hozzátette: furcsa módon azzal a színpaddal tudnak most gazdálkodni, amelynek az előértékesítése csekélyebb. „Hagyományosan az előző év augusztusában kezdjük el árulni a jegyeket, januárra általában 60 százalékos a telítettség. Idén a Dóm téren nem tudunk előadásokat tartani, az infrastruktúra felépítése, a produkciók előkészítése komoly időt igényel, a foghíjas ültetés sem teszi lehetővé, hogy ott játsszunk. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad egy épített létesítmény, ott meg tudjuk tartani a tervezett előadásokat, tíz nap múlva indulnak az operabemutató próbái.”

Herczeg Tamás elmondta: mindenkit le tudnak ültetni, aki elővételben vásárolt jegyet, és ahogy javulnak a feltételek, úgy szabadítják fel a helyeket. Arra számítanak, hogy nyár végén már 500-600 nézőt tudnak fogadni a csaknem 1500 férőhelyes színházban. „Ilyen helyzetben bármennyi embernek érdemes játszani, ez nem lehet fiskális kérdés. Churchill mondását szoktam idézni – a helyzetre adaptálva: ha elveszik a kultúra, akkor minek éljük túl a járványt?! Egy nagy költségvetéssel működő nyári színház igazgatójaként szinte meghasonlottam ebben a kérdésben, mert megéreztem, mekkora szerepe van a kultúrának ilyen rendkívüli helyzetekben.” Az igazgató arról is beszélt, hogy reményeik szerint tartanak egy szimfonikus zenekari koncertet és bemutatják az Akárki című moralitást a Dóm téren, ezekre ingyenes lesz a belépés.

Pócza Zoltán arról számolt be, hogy Kőszegen július elejétől tartanak előadásokat, a héten elkezdődnek a nagyszínpadi bemutató próbái. „Több ingyenes gyerekelőadást, koncertet, zenei programot, önálló estet illesztünk a programba, hogy megfogjuk a közönség kezét, és visszavezessük őket a kulturális életbe.” Az évadot meghosszabbítják: az augusztus 20-i hétvégén is játszanak. „A fenntartóink – a kulturális tárca és az önkormányzat – enyhítették a támogatások igénybevételének feltételrendszerét, így nem kell aggódnunk, hogy ennek egy részétől – az elmaradt produkciók miatt – elesnénk. Ez nagy könnyebbség.”

Kőszegen május végén zártkörű bemutatót tartottak
Grecsó Krisztián Vera című regényének egyszemélyes színpadi átiratából
Grisnik Petra főszereplésével. Pócza Zoltán elmondta: megállapodtak a
koprodukciós partnerekkel, hogy mindenki elkezdi a munkát a saját szakmai
műhelyében.

Szentendrén tíz bemutatót terveztek, ebből – augusztus végéig – kettőt tudnak szabadtéren megtartani – jegyezte meg Vasvári Csaba. „Szeretnénk az évadot kitolni az év végéig, hiszen a lekötött vagy részben létrejött, nagyszínpadra készült koprodukciós bemutatóinkat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megtarthatjuk. Részben tehát kőszínházzá avanzsálunk.”

A Szegedi Szabadtéri Játékok jegybevétele rendkívül magas, az elmaradt előadások miatt 500 millió forintot kell visszafizetniük. Herczeg Tamás hozzátette: a rendkívüli helyzet okán az önkormányzat a támogatás egyharmadát, mintegy 100 millió forintot vont el. „A minisztériumi forrásokra hagyatkozhatunk, így neki merünk vágni az újszegedi évadnak. Elindítottuk a 2021-es év jegyértékesítését, már 10 millió jegybevétel és 20 millió forintos foglalás érkezett, ez segíti a likviditásunkat.”

Herczeg Tamás a nézők színházlátogatási hajlandóságát
illetően elmondta: a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségkutatása azt mutatja,
hogy a látogatók több mint 90 százaléka nem vesztette el a bizalmát és
biztonságérzetét a színházakkal kapcsolatban.

A szentendrei Ferenczy Múzeum belső udvarán –
elrendezéstől függően – 100-180 ember fér el normális körülmények között, most
jóval kevesebb nézővel számolnak. „Március elején indult a Szentendrei Tavaszi Fesztivál,
ami néhány nap után abbamaradt, de sokan nem váltották vissza a jegyeiket, ami
azt mutatja, számukra a színház komoly értéket képvisel.”

„Először gondolkodtunk, hogy jegyárat emelünk, de úgy
döntöttünk, a tavalyi szinten vagy olcsóbban adjuk a belépőket, és fontolgatjuk
kedvezményes jegyek bevezetését az egészségügyi dolgozók és a védekezésben
aktív szerepet vállalók számára” – fogalmazott Vasvári Csaba. Pócza Zoltán ugyancsak
azt mondta: igyekeznek a tavalyinál kedvezményesebb jegyárakat biztosítani
főként a komoly értéket képviselő, művészi előadások esetében. Az Újszegedi
Szabadtéri Színpadra tavaly augusztus óta árusítják a jegyeket, így ott nem
lesz változás az árképzésben.

Bár a múlt heti rendelet nem különbözteti meg az egy
háztartásban élőket az idegenektől, az igazgatók egyöntetűen azt remélik, hogy
a családtagok ülhetnek egymás mellé. „Ezzel kapcsolatban kértünk állásfoglalást
a minisztériumtól és az Operatív Törzstől” – jegyezte meg Pócza Zoltán.

A színházvezetők azt remélik, hogy a rendkívüli helyzet végeztével enyhül a szabadtéri színházakra vonatkozó szabályozás.

A próbák a legtöbb helyen egy-két héten belül elkezdődnek. „A Hamis hang – amiben játszom – az Orlai Produkciós Irodával közös bemutató, Orlai Tibor pedig előkészítés alatt álló produkciók minden résztvevőjének megszervezte a koronavírusteszt elvégzését, várjuk az eredményt. Ha kedvező lesz, jövő héten elindulnak a próbák” – hangsúlyozta Vasvári Csaba.

Nyitókép forrása: Szentendrei Teátrum