Navracsis Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa a kreatív iparral és a zeneiparral kapcsolatos problémákról, valamint ezek megoldási lehetőségeiről beszélt a Music Hungary konferencián.

Mint mondta, az EU gazdaságának 4,5 százalékát a kulturális és a kreatív szektor adja, amelyben 1,4 millió kis és középvállalkozás érdekelt európai szinten. Ez foglalkoztatottság szempontjából 8,5 millió embert érint, ami erős gazdasági kötődést jelent, és azt, hogy ha Európáról beszélünk, a kultúráról beszélünk.

_DSC8514_Copy

?Van legalább egy terület a világgazdaságban, ahol Európa őrizni tudja vezető szerepét, monopol helyzetet örökölt az elődöktől: a kultúra. Az európai kultúra a világ minden pontján viszonyítási pont, minden ennek a kultúrának a szabályaira, vívmányaira, logikájára reflektál. A kulturális és kreatív szektor által megteremtett üzlet ezért európai üzlet? ? mondta az EU biztos.

Navracsics Tibor megfogalmazta azokat a strukturális problémákat is, amelyeket ha legyőzünk, ki tudjuk használni a kulturális vívmányokat. Ezek közé tartozik például a készségek problémája: ez a nyelvi akadályok mellett a digitális kor kihívásait is magába foglalja, hiszen a kultúra és a kreatív ipar szerkezete olyan gyors tempóban alakul át, ami jelentősen növeli az ehhez szükséges szaktudás mértékét, és folyamatosan alakítja a készségek tárát. Az Európai Unióban különböző programokkal igyekeznek segíteni, hogy ezeket a problémákat áthidalják.

_DSC8319_Copy

Navracsics Tibor ezek közül kiemelte az Erasmus+-t, illetve a Kreatív Európa Programot. A Kreatív Európa workshop pont a konferencia napján nyílt meg Budapesten, és azt tűzte ki célul, hogy a német-francia-olasz hegemóniával szakítva Közép-Európa is előtérbe kerülhessen a Kreatív Európa pályázatoknál.

Fotók: Csákvári Zsigmond