A Szomszédok 1987. május 7-én indult az egykori Királyi Tévén, amikor is a Mágenheim, a Takács és a Vágási család egy gazdagréti panel egyazon emeletére költözött. A részeket (később fejezeteket) kéthetente csütörtök esténként vetítették, amihez a cselekmény is igazodott, így általában egy nap történéseit láthattuk.

A Szomszédok jellegzetességét meglehetősen naiv, jóindulatú világképe adta, amelyet a karakterek komoly (vagy annak szánt) meglátásai is megerősítettek. Minden epizódot szentenciákkal zártak: ezekben a rövid jelenetekben a karakterek megtörték a negyedik falat és egyenesen a kamerába nézve (lényegében a nézőknek) vonták le következtetéseiket az aktuális események kapcsán és tanáccsal, bölcsességekkel is szolgáltak. A Szomszédok így gyakorlatilag sosem felejtette le maga teleregény voltát ? a szentenciák mellett több önreflexív utalást is találhatunk. A szereplők születési dátuma például megegyezik az őket alakító színészével; egy alkalommal Zenthe Ferenc saját magát nézi a tévében.

A magyar közélet eseményeire is reagáltak a szereplők, valamint a ?90-es években bekövetkező politikai és társadalmi változásokra. Naivitása miatt (vagy annak ellenére) igazi kultusz alakult ki körülötte a kétezres években: több honlap, Facebook-oldal és internetes mémek tartják, valamint az újabb és újabb televíziós ismétlések is erősítik a nosztalgiát. A leghíresebb jelenetek Vágási Ferihez (Nemcsák Károly), azaz a ?gazdagréti Batmanhez? köthetőek, aki nemcsak bűnözők elkapásához, hanem az akkor újdonságnak számító számítógépekhez is értett. ?Beszállok az internetbe? kijelentése, terve megvenni a Windows 95-öt azóta is a köztudatban élnek. Hasonló lelkesedés övezi a kotnyeles és alkoholista Janka néni (Pásztor Erzsi) karakterét is: "Nincs egy kis söröd, Ferikém?" Továbbá itt debütált magyar televíziózás első meleg karaktere, a Bajor Imre által alakított Oli úr (akinek ?Csók! Pá! Csóközön!? köszönése összeforrt Bajorral). Mágenheim doktor (Kulka János) pedig valahogy Budapest elsőszámú mentőse volt, hiszen gyakorlatilag minden balesethez őt hívták, a város összes kerületében.

A legtöbb színészt azóta is Szomszédok-beli karakterével azonosítja a közönség ? Ábel Anita például örökre az ország Julcsija marad, hiába futott be azóta műsorvezetői karriert. Ugyanakkor tény, hogy nehéz is olyan művészt találni, aki kisebb-nagyobb szerepben ne fordult volna meg a Szomszédok között. A sorozat helyszínei ma is fellelhetők Budapesten, a legtöbb természetesen a szinte főszereplőnek számító Gazdagréten.

Az utolsó, 331. fejezetet 1999. december 30-án vetítette a Magyar Televízió. A befejezésben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy az egykor milliók által nézett sorozat nem tudott felvenni az újonnan indult kereskedelmi tévék hullámával. A széria ? önmagához hűen ? egy nagy közös utazás idejére álnevekkel illette a karaktereket, amely valahogy megegyezett az őket alakító színészek nevével. A Szomszédok öröksége ma is tovább él és egyre többen és többen fedezik fel ? olyanok is, akik egyáltalán nem is éltek a ?Mikroszoft Windóz 95? idején.