fbpx

Hadijátékkal emlékeznek az 1849-es szolnoki csatára

Katonák, lovas huszárok, gyalogság, tüzérek csapnak össze az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es csatára emlékeznek Szolnokon szombaton.

A hagyományőrző rendezvényt huszonötödik, a szolnoki csata elnevezésű hadijátékot huszonnegyedik alkalommal rendezik meg.

A városi ütközet legérdekesebb összecsapását a hagyományőrzők március 7-én, szombaton a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen tartják. A hadijátékon mindhárom fegyvernem – lovasság, gyalogság, tüzérség – képviselteti majd magát.       

1849. március 5-én a szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette. 171 évvel ezelőtt az akkor 14 ezer lelket számláló város mintegy ezer embert tudott küldeni a honvédek zászlai alá. 

A hadijátékon mintegy 250 hagyományőrző katona, 18 lovas, 9 ágyú lesz látható. Idén is érkeznek csapatok hazánk különböző tájairól, valamint Csehországból, Lengyelországból.         

A program már a hadijáték előtti napon, március 6-án, pénteken elkezdődik a római katolikus temetőben az 1848-as emlékműnél tartandó katonai koszorúzással. Március 7-én az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában szintén koszorúzás lesz.     

Nyitókép forrása: FEOL

A rovat további cikkei